Slik tar du vare på uteplassen

Her er ekspertens beste tips.

Spaniaavisen

Publisert 4. april 2010 19:49

TORREVIEJA

Uteplassen blir tæret av både sol og vind, regn og sand. Uten regelmessig renhold og vedlikehold, forringes verdien på boligen. Tidlig en fredag morgen stiller vi på jobb sammen med Rune Hov i rengjøringsfirmaet Olympieza. Han skal klargjøre en utleiebolig, både utvendig og innvendig.

– Eierne av boligen har gitt oss oppdraget med renhold. Det er for mange en kjedelig jobb, men veldig viktig. Har en utleiekunde valget mellom en bolig som ser godt vedlikeholdt ut og et rottereir, velger de selvfølgelig det første, påpeker daglig leder Rune Hov.

Både luftfuktighet og sol kan være et problem for utemøbler og fastmonterte innretninger utendørs. Hov anbefaler at hagemøbler tas inn når de ikke er i bruk, hvis det er plass til det.

Les også: 600 boliger får endelig ferdiglisensen

– Står de ute hele året blir det dyrt i lengden. Om sommeren tar sola kraftig, og både plast- og tremøbler blir veldig utsatt. Selv om vi bor i et område med lite forurensning, tærer sand og støv fra lufta også på møbler og gulvflater. Spesielt de gangene i året vi får regn med masse sand fra Sahara pøsende ned over Costa Blanca er det mye jobb på oss, forteller Hov.

Sanden må først spyles godt vekk. Deretter må gulvflatene vaskes i flere omganger. Hvis ikke blir flisene ru og vanskeligere å holde rene senere.
Når Olympieza skal klargjøre en bolig for utleie, bruker de alltid kost først. For å samle opp det meste. Vann blandes aldri inn i første omgang.

Her finner du en oversikt over boliger til salgs

– Deretter kan det være fugleskitt og andre vanskelige flekker både på fliser og møbler. Da bruker vi Agua Forte, som inneholder sterke midler som fjerner dette enkelt. Så spyler vi, og til slutt går vi over med mopp. Når folk sørger for jevnlig renhold blir alt lettere. Uteplassen er en del av boligen, og er ikke dette tatt godt vare på, vil det ha mye å si på hva man kan forvente å få i utleiepris eller salgspris, mener vaskemester Rune Hov.