Slik skal røykere i Spania skremmes

Vil tvinge tobakksprodusentene til å trykke bilder på sigarettpakkene.

Spaniaavisen

Publisert 23. april 2009 04:44

MADRID

Helseminister Trinidad Jimenez vurderer å tvinge tobakkprodusentene til å trykke stygge bilder på sigarettpakkene. Dette skal advare røykerne mot helserisikoen ved røyking. Tiltaket er allerede tatt i bruk i noen europeiske land.

– Bildene vil ha en sterk visuell påvirkning, men vi vet ikke eksakt om, eller når dette kan måles statistisk, sier helseministeren.

Tobakkprodusentene er allerede pålagt å skrive meldinger som “røyking dreper” i sort og hvitt på sigarettpakker som selges i Spania.

Les også: Avviste erstatningssak etter røyking

Regjeringen har allerede en antirøykelov som ble iverksatt i januar 2006. Den er ikke så streng som i andre europeiske land, men den inneholder forbud mot røyking på offentlig transportmidler. Fremdeles er det lov å røyke på enkelte barer og restauranter.

Romania ble i fjor det andre europeiske landet etter Belgia som fikk "skremmebilder" på sigarettpakkene. I England innføres samme ordning fra oktober, mens Frankrike planlegger å utstyre sigarettpakker med tilsvarende bilder i slutten av året. Brasil, Thailand og Canada har også tilsvarende lover.

Les også: Like mange røykere nå som da røykeloven ble innført

Blant bildene som brukes i Romania er fotografier av to lunger, den ene frisk og den andre påvirket av tobakk. Et annet viser en mor med en tom barnevogn med advarselen “røyking skader fruktbarheten”.