Slik skal du gjøre om du blir tatt av undervannsstrømmer

Mange og uforståelige drukningsulykker i Costa Blanca området de siste par ukene er urovekkende. Her er redningsdykkerens tips om uhellet skulle være ute.

Spaniaavisen

Publisert 24. juli 2014 08:39

ALBIR

Torgrim Holte bor i La Nucia og jobber som redningsdykker, instruktør og leder for Scandinavia i organisasjonen Interntional Technical Diving Agency (ITDA). 

Holte kommer med noen forklaringer og råd som kanskje kan være med på at vi kan unngå så mange tragiske drukningsulykker i fremtiden. 
– Det finnes mange måter å drukne på, men det er to hovedgrunner, sier Holte til Vikingposten.

Les også: Druknet på Mar Menor-strand

Den ene er “shallow water drowning». 
– Ved bruk av feil type snorkler og dykkemasker kan man skade seg alvorlig. På grunn av dårlig snorkel risikerer man å puste inn sin egen luft så lenge at man besvimer av CO2 forgiftning og drukner. Veldig ofte skjer slike ulykker i vannkanten eller rett ved siden av mennesker som ikke engang legger merke til at noe er galt. Jeg har selv funnet mennesker bevisstløse i vannet. Heldigvis har de blitt reddet ved å gi oksygen i påvente av ambulanse og medisinsk personell.
Det er spesielt snorklene som er viktige. 

– De bør ha en åpning nede slik at man kan blåse ut. Da får man skiftet ut lufta. Betal heller litt mer for utstyret for bedre sikkerhet, oppfordrer Torgrim Holte.

Den andre grunnen er at man blir tatt av strømmer som er hovedårsaken til drukning på dypere vann.

– Man får gjerne panikk og begynner å kjempe mot strømmen med det resultatet at man sliter seg ut og blir dratt ned. Mitt råd er å puste dypt inn, holde pusten og la seg følge med i strømmen til den slipper taket. Ofte ikke mer enn 5 –10 sekunder. Den kommer med avstand så du har mulighet til å komme deg opp og puste igjen innimellom. Prøv å finn roen og varsle mennesker på land om at du er i nød. Men prøv også å svømme deg ut av strømmen mellom slagene. Det høres kanskje enkelt ut, men dette er den beste måten å unngå drukning i strømninger, sier Holte.

Alle hans elever må lære seg å ligge på overflaten og flyte kun ved hjelp av egen pust i minst 15 minutter før de kan bestå dykkerlappen. Øv gjerne i bassenget på å ligge og holde deg flytende, beholde roen og kjenn at kroppen din stiger ved hvert innpust, sier Holte. 

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

Den viktigste kunnskapen man kan tilegne seg er selvberging. 
– Jeg opplever gjentatte ganger at mennesker i sjøen med panikk drar ned de som skal prøve å redde dem. Så man må dessverre se an situasjonen og se hva man kan gjøre. Først regel er å varsle slik at mennesker med kunnskaper kan komme til. Så ha dette i minne at man må først tenke på egen sikkerhet, sier Holte. 

Oliver Silden Viste (12), Odin Nicolai Talaas (10), Lian Talaas (9) og Filip Silden Viste (10) har alle prøvd å snorkle. De får nå undervisning av dykkerintruktør Torgrim Holte om hvordan dykkerutstyret skal brukes riktig og hvilke utstyr som er sikrest.

– I dag skal jeg begynne på kurs for å lære meg ordentlig å snokle. Det skal bli spennende. Jeg har prøvd dykkemaske før, men kan ikke bruke snorkel, sier Filip Silden Viste til Vikingposten.

Vær også oppmerksom på følgende:
Nærdrukning: Å overleve et drukningstilfelle som innbefatter bevisstløshet eller inhalering av store mengder vann kan føre til sekundære komplikasjoner, inkludert død. Nær-drukninger må derfor alltid undersøkes av medisinsk personell.

Sekundærdrukning: Død som følge av kjemiske eller biologiske forandringer i lungene etter et tilfelle av nærdrukning. Dette kan skje om en person inhalerer for mye vann i lungene, fortrinnsvis fra basseng med klor og andre stoffer og kjemikalier. Disse gassene kan bli igjen i kroppen og gå ut i blodet og påføre både hjertesvikt og andre skader.