Slik selger du boligen din i Spania

Ikke alle vil tjene på å vente med å selge bolig i Spania. Her kommer vurderinger, tips og råd fra en erfaren megler. 

Spaniaavisen

Publisert 28. november 2010 09:59

ORIHUELA COSTA

Loven er ikke lik for alle i Spania. Er du ikke resident og skal selge boligen din, blir tre prosent av skjøtebeløpet holdt tilbake inntil skatten er betalt. Dette fordi spanske myndigheter antar at selger sannsynligvis reiser fra Spania. Den endelige beregningen av skatten skjer i forhold til disse tre prosentene.

Her kan du gratis laste ned siste utgave av Vikingposten BOLIG

– Man må ta initiativ selv til denne avregningen. Selgeren må ha en skatterepresentant i Spania som sørger for at dette går riktig for seg. Vanligvis er det sånn at regnskapsfører tar seg av akkurat denne problemstillingen, sier Robert Larsen.
Han legger til at hvis pengene fra salget benyttes til å kjøpe en ny bolig, skal det ikke skattes av beløpet i det hele tatt.

Robert Larsen har solgt hus i Spania i over 20 år og er knyttet til det spanske meglerhuset Rosa Mediterranean Houses.
Hvis du er resident i Spania og selger huset ditt, betales ikke skatten med en gang. Det tas på neste års deklarasjon, eller selvangivelse, om du vil. En resident skal betale 19 prosent av gevinsten på salget i henhold til skjøtet.

Her finner du boliger til salgs

– Når man kjøper et hus skal det stå et beløp i skjøtet som kan skille seg ut fra den egentlige skjøtesummen. Dette er helt korrekt siden du ikke skal betale skatt av innbo og løsøre som følger med boligen. Myndighetene har i det siste økt skjøteverdien eller ligningsverdien. Det kan synes noe merkelig ettersom markedsprisen er gått ned de siste årene, forklarer Larsen.

For å unngå ekstra overdragelsesskatt er det viktig å benytte en autorisert megler. Som Vikingposten BOLIG har skrevet om tidligere, får man disse pengene tilbake ved hjelp av en advokat.

Les også: Slik unngår du skattesmell på boligkjøpet

– Vi forsikrer oss på forhånd om at ikke skjøtebeløpet skal vekke oppsikt hos myndighetene, nettopp for å unngå dette. Det er for øvrig kjøper som skal betale alle skatter og avgifter i forbindelse med kjøpet. Unntatt er Plus Valia, som er en kommunal verdiøkningsskatt. Denne er lav, og utgjør bare noen promille av skjøteverdien, opplyser Larsen.

Gevinst på salg?
De som kjøpte hus i Spania for to år siden kan ikke forvente å få noen gevinst i dag. De som har eid hus i mange år tjener i forhold til det de ga for det. Livssituasjonen avgjør hva som lønner seg.
– Jeg vil råde folk til å leie ut boligen eller la andre bo der i noen år før de selger. Hvis du må flytte eller selge må det gjøres en vurdering om hva som skjer hvis huset blir stående tomt i fem år. Det koster å eie hus. Derfor er det ikke gitt at det lønner seg å vente. En annen ting er at det som er attraktivt for nordmenn på ingen måte nødvendigvis er det samme for spanjoler. Og sistnevnte er en mye større kjøpegruppe enn nordmenn, fastholder Robert Larsen.

Hva selger raskest?
Huseier kan hjelpe megler med å gjøre boligen attraktiv. Vedlikehold og rengjøring før salg er viktig. Et malingsstrøk skader heller ikke. Men beskrivelse av fortrinnene og omgivelsene kan være det som avgjør salget. Her er eier eksperten.
– Ellers kan vi rett og slett si at om prisen er langt nok nede selges boligen i løpet av noen uker. Generelt sett tar det rundt seks måneder i gjennomsnitt. Det er verdt å merke seg at det hele tiden har vært mange boliger til salgs på Costa Blanca. Prisforlangende og kvalitet avgjør, i tillegg til beliggenhet, sier Robert Larsen.

Han framholder også viktigheten av å benytte en megler som har et bredt nedslagsfelt. Selv om skandinaver kjøper bolig i Spania for tiden, er det likevel et lite marked i forhold til russere, engelskmenn og spanjoler.