Slik fikk Oddrun (80) et nytt liv på Costa Blanca

Endelig kan Oddrun Hansen slappe av og nyte livet i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 23. oktober 2014 09:25

ALFAZ DEL PI

Oddrun Hansen (80) sitt møte med Frivilligsentralen ga henne et nytt liv. Her fikk hun den hjelpen hun trengte og en spansk venninne som også førte til en «ny» familie.

80-åringen har bodd i Alfaz del Pi og La Nucia i over 30 år. Hun har fire barn som alle bor i Norge med sine familier. For cirka tre år siden kjøpte hun seg leilighet i Alfaz del Sol, men ble veldig ensom da alle hennes venner i løpet av en tre- fireårsperiode falt bort. Dermed ble det mye inne-sitting. Etterhvert begynte helsen å skrante og hun trengte hjelp. Turer til Norge for å besøke familien ble også mer slitsomt opp gjennom årene.

– Jeg følte meg veldig alene og trengte også daglig hjelp fra noen som kunne handle tunge varer for meg, gå tur med hunden, være med på legebesøk, hente ut medisiner og ordne spanske papirer, noe ikke min familie kunne stille opp med da de bor i Norge. Jeg vurderte flere ganger å flytte tilbake til Norge og Bergen hvor tre av mine barn bor, forteller Oddrun Hansen til Vikingposten.

Bli venn av Vikingposten og Spaniaavisen på Facebook

Men 80-åringen koser seg i Spania og ville helst ikke flytte.
– Jeg stortrives i Spania. Det er mer lettvint for meg å bo her. Jeg slipper unna regn, kulde og holke. Jeg skaffet meg omsider privat hjelp av en norsk dame, men det ble for kostbart for meg. Pensjonen min strakk ikke til og jeg var fortvilet, sier Oddrun.

Oddrun Hansen hadde hørt om Frivilligsentralen, men visste ikke hva de stod for. Hun tok tok derfor kontakt med dem, og det forandret livet hennes. Daglig leder i Frivilligsentralen Teresa Hundseth satte henne i kontakt med spanske Maria Pelez Gouzalez i august i år og hun fikk da den hjelpen hun trengte. 

– Mara besøker meg to ganger om dagen. Hun er et fenomenalt menneske som hjelper med med praktiske ting, men hun har også blitt en god venninne. Det betyr enormt mye for meg. Det er ikke noe problem å ha spansk hjelp. Tvert imot. Selv om jeg ikke snakker spansk har vi ikke kommunikasjonsproblemer. Det går i engelsk og hun har etterhvert også lært seg litt norsk og jeg litt spansk, sier Hansen.

Trenger du tolk, taxi eller tannlege? I vår bransjeguide finner du telefonnummer og nettside

De to venninnene går turer sammen og drar også til sentrum for å hygge seg på kafé. Hansen skaffet seg hunden Brutus, «Snuppen», for ti år siden. Tidligere kunne hun hver dag gå tur med hunden, men det har blitt vanskeligere med årene fordi hun fikk benskjørhet og ble redd for å snuble og falle.

– Jeg har bil og tar meg turer alene, men det er kun for å handle inn småting og for å komme meg litt ut. Men med Maria som selskap kan jeg nå også gå ut å spise og kose meg som jeg ikke liker å gjøre alene.«Snuppen» holder meg med selskap og gir meg mye glede i hverdagen, men han trenger turer for å holde seg i form. Dette tar nå Maria seg av og det er lettelse for meg fordi jeg er utrolig redd for å miste han. Humøret mitt er igjen på topp og livet har blitt mer meningsfylt, sier 80 åringen og smiler fornøyd. 

Maria Pelez Gouzalez stortrives i jobben. Hun bor i Alfaz del Pi med mann og fire barn og har sin familie der. 

– Jeg var på søken etter jobb og kontaktet Frivilligsentralen. Møtet med Oddrun har vært veldig givende for meg. Jeg gleder meg til hver dag til å gå på jobb. Hun er en utrolig flott dame og vi har mange hyggelige stunder sammen. Hun har også besøkt min familie og har blitt en del av familien. Jeg får også samtidig praktisert engelsk og lært litt norsk som er flott, sier Maria Pelez Gouzalez.

Oddrun Hansen sier at hun nå har et bedre og lettere liv. 
– Jeg kan nå slappe av å kose meg og nyte livet her i Spania. Jeg bruker dagene på å stelle blomstene på terrassen, å lese og hygge meg med hunden. Jeg føler meg trygg og ser fram til besøk av Maria hver dag. Jeg anbefaler nordmenn i området om å ta kontakt med Frivilligsentralen hvis de trenger råd og hjelp. Jeg er evig takknemmelig for hjelpen jeg har fått. Uten den vet jeg ikke hvordan jeg skulle ha klart meg, sier Hansen.