Slik feirer vi 17. mai

Både for Gunn Vera Jersbu og Familien Fjeldberg Elshaug betyr 17. mai noe spesielt. Også i Spania. Her forteller de hvorfor.

Spaniaavisen

Publisert 13. mai 2017 06:54

ALFAZ DEL PI/LA NUCIA

Gunn Vera Jersbu:
17. mai har alltid vært en stor dag for meg. Min mamma var skredder, og som skredderens barn var jeg alltid den siste som fikk ferdig klærne jeg skulle ha på meg. Spenningen knyttet til den store dagen begynte med hva som hang ferdig til meg på gardinstanga på rommet mitt, mamma sydde alltid de siste stingene rett før jeg våknet tidlig på morgenkvisten. Dagen gikk med til tog og sang, og så mange is jeg klarte å spise. Etterpå var det åpent hus hjemme med lapskaus. Det var alltid en herlig dag.

Men her i Alfaz del Pi har vi jo en helt spesiell 17. mai også, med ekte norsk 17. mai-tog, flagg og sang, og det er jo litt spesielt at den spanske ordføreren holder tale for oss. Jeg gleder meg til å dra på Casa de Cultura, hvor det blir forfriskninger og noe å bite i. Akkurat som i Norge, så møter jeg venner og kjente etter toget. Sammen tar vi en tur i Den Norske Klubben, hvor mange hyggelige mennesker møtes.
De to siste årene har jo Sol y Luna vært i drift på Alfaz del Sol, så nå tar jeg den store 17. mai-middagen der. Det blir hyggelig med mange av beboerne her på Alfaz del Sol, hvor alle kjenner alle. Men jeg må jo innrømme at jeg savner Norge på 17. mai. Selv om vi er flinke til å feire her, så kan ingen 17. mai-feiring måle seg med den i Norge, med folkehavet, og alle de glade barna i Borgertoget!
 
Familien Fjeldberg Elshaug:
Dette er vel egentlig litt tabu, men enkelte høytidsdager ønsker jeg å få montert på meg vinger slik at jeg kan fly avsted og gjemme meg. Dette er dagen i året jeg kjenner at å være mor til fire barn faktisk er meget krevende. Og ikke bare barna i seg selv, men innkjøp av festklær, lete etter sløyfer og flagg fra fjoråret, våkne før fuglene, stryking, lotteriansvar, gå i tog med forferdelige gnagsår på grunn av for lite brukte finsko. Alltid en minste-pike som ser ut som et takras etter en time med finkjolen full av ketchup, sennep og is.

Likevel står det symbolske med dagen veldig sterkt for meg og familien og det er rørende å se så mange nordmenn samlet her i Spania. Det er tredje året vi feirer på Costa Blanca. Jeg har aldri hatt så stor nasjonalfølelse som første gangen vi feiret 17. mai her. Jeg måtte faktisk felle noen tårer da de spilte nasjonalsangen utenfor Casa Cultura. 
 
Mange blide mennesker, flott pyntet, herlige barn i tog, korpsmusikk, is, pølser, kaker og norske flagg. Feiringen i år blir ekstra spesiell ettersom vår gode venn Therese Ulvan opptrer på Solgården, og vi skal selvfølgelig dit. Vi ser frem til en magisk dag der.

Min drømme-17. mai er en rolig deilig frokost, gjerne med TV-en på i bakgrunnen for stemningen sin del, gå sistebiten i toget, spise en deilig middag på restaurant med venner og blide barn, tivoli på kvelden, bading og kos. Måtte alle ha en flott feiring!