Slik får du Internett i Spania

Mulighetene er mange, men av og til kan det være vanskelig å orientere seg i tilbudsjungelen. Vi gir deg en oversikt over hvordan du kan koble deg til Internett ut fra ditt behov. 

Spaniaavisen

Publisert 29. oktober 2010 16:04

COSTA BLANCA

Det finnes i praksis mange måter man kan koble seg til internett på. I internettets barndom brukte man et modem og ringte opp en analog telefonsentral som igjen koblet deg videre til en maskin mot Internett. Dette kaller vi Smalbånd. Det er faktisk en grei løsning den dag i dag for den som en sjelden gang har behov for å sjekke e-post eller enklere oppslag på nett. Det går sakte og kostnadene er som vanlig telefontellerskritt.

ADSL benytter Telefonicas kobberledning inn til huset. Hastigheten du får varierer ut fra avstanden til nærmeste sentral, hvor gammel ledningsnettet er, hvor mange abonnenter det er i nabolaget, hvor nytt utstyr det er i sentralen, hvem som leverer deg Internett og hvor mye du betaler. Det er derfor ikke enkelt å gi noe godt svar på hva du kan forvente av hastighet før du har prøvd. Det er også derfor ingen leverandører gjør dette. Selv Telefonica, som har monopol på å levere deg ledningen inn til huset, gir ikke noe mer enn 10% garanti. Det vil si at om du betaler for 3 Mbit/sekund, så garanterer de deg 300 Kbit/sekund.

Les også: Spania dyrest og dårligst

Siden monopolet på leveransene av Internett er opphevet, må Telefonica leie ut linjene sine til andre operatører. Det betyr at disse setter opp sine egne sentraler mot Internett. Du som kunde må likevel benytte det siste stykke fra sentralen og inn til huset fra Telefonica. Du er altså avhengig av en landlinje for å komme på nett.
Du betaler således først en linjeleie til Telefonica. Deretter den abonnementsavgiften som er på den hastigheten du ønsker. Linjeleie er om lag 18 euro/mnd og abonnement varierer fra 19-50 euro. Kostnadene vil ved dette systemet påløpe hele året enten du bruker det eller ikke.

Dersom du ønsker å gjøre deg uavhengig av telegiganten, kan du velge flere alternativer. Da snakker vi om løsninger basert på radiofrekvenser, eller trådløst Internett om du vil.

Les også: Norsk selskap inn i mobilkrigen i Spania

Ett system benytter en antenne montert på taket på huset ditt. Den mottar signalene fra en sender (basestasjon). Dette fungerer ypperlig, men er knyttet opp mot din bopel. Det krever også nærmest fri sikt til basestasjonen. Leverandørene av slike systemer kommer gratis hjem til deg og måler om det er muligheter for tilknytning fra ditt hus..
Prismessig ligger det på det samme nivå som ved å benytte telefonledning. Systemet benyttes ofte av de som av en eller annen grunn ikke kan få lagt inn telefonlinje fra Telefonica. Kapasiteten i området er sprengt eller det ikke finnes installert infrastruktur i huset.

Trenger du hjelp? Sjekk ut vår bransjeguide her

Vil man derimot være mer fleksibel og ens PC er av typen bærbar, vil mobilt bredbånd være et alternativ. Systemet er basert på mobiltelefonteknologi og har bare de siste årene gjennomgått enorme forbedringer når det gjelder hastighet. Vi ser nå allerede systemet 4G i drift i Norge. Spania har ikke kommet dit, men ekspertene tror at innen 2011 vil også dette være i utviklet og i prøvedrift i Spania. Med slike systemer vil man oppnå mer enn 10 ganger så høy hastighet som ved ADSL, som de fleste her i Spania har i dag. Kostnadene er lave og man oppnår en fleksibilitet som er god.

Gratis bredbånd med WiFi. De fleste bærbare PC-er har i dag innebygget et trådløst nettverkskort. Det betyr at man kobler seg opp mot et radioknytningspunkt. Hastigheten er i praksis den samme som om man skulle vært koblet til Internet med en kabel. Mange steder er slike “sendere” frie og du kan bruke de helt gratis.
Det finnes også betalbare trådløse systemer som man kan knytte seg opp mot en takst per time.