Slik får du fradrag for å pusse opp din egen Spania-bolig

Vi har sett nærmere på reglene - dette gjelder.

Terje Aspdahl

Publisert 20. februar 2014 22:10

TORREVIEJA

Huseiere i Valencia-regionen kan nå få fradrag for å pusse opp sine egne boliger. Men det er ikke alle som kan spare penger på oppussingen.

Det er nemlig mange kriterier som må oppfylles for å få fradraget, bekrefter Peter og Maria Tengeroth i byggefirmaet «Allt i hus».

– For vår del vi ikke dette generere noe mer byggearbeid. For å få fradraget, som gjøres over selvangivelsen, må du være fast bosatt (resident). Mange skandinaver, som er brorparten av våre kunder, bor her kun deler av året. Du kan kun få fradraget om du tjener mindre enn 25.000 euro og du kan trekke fra ti prosent av utgiftene med en maksgrense på 4500 euro per huseier. Husk å spare faktura, kvittering og pristilbudet hvor arbeidene som er utført er spesifisert. Ikke betal kontant, alle pengeoverføringer må skje via bank. Arbeider som blir gjort i 2014 blir trukket av fra skatten i mai 2015, sier Peter Tengeroth til Spaniaavisen.

Ser du etter Spania-bolig – sjekk ut disse prospektene først

Maria og Peter Tengeroth som har drevet byggefirmaet og familiebedriften «Allt i hus» siden 2005, mener dermed det er lite å hente for skandinaviske huseiere i den nye toårsplanen fra regionmyndighetene.

Målet med planen er å øke antall oppussingsprosjekter som igjen fører til større aktivitet og flere arbeidsplasser innen bransjen.
Dette regionale prosjektet minsker kuttene gjort av staten som i 2013 fjernet dette fradraget. Inntil da var det maksimale fradraget 9015 euro per person. Av dette beløpet ble det trukket 15 prosent skatt. 

I tillegg vil prosjektet gi økt sysselsetting i mangel av nye byggeprosjekter. Dette til tross for at det i fjor ble bygget to tusen nye boliger i Valencia-regionen.

Les også: Boligselgere må gå 23 prosent ned på utgangsprisen

I en rapport fra la Conselleria de Infraestructuras anslås det at 32 000 boliger i Alicante-provinsen vil bli modernisert i løpet av de neste to årene, noe som kan generere en investering på 250 millioner euro. 

En så omfattende renovering vil bli en motor for sysselsetting fram til 2025 med forbedring av om lag 300 000 boliger med en investering på to milliarder og etablering av 95 000 arbeidsplasser, tror myndighetene.