Slik er den nye boligskatten i Spania

Dette året skjer det endringer i boligbeskatningen. Vi gir deg en kjapp oversikt. 

Spaniaavisen

Publisert 29. juli 2010 20:01

COSTA BLANCA

Ikke nok med at vinteren var våt og kald. Det var denne vinteren det også ble vedtatt en rekke endringer i boligbeskatningen i Spania. Skattereglene er gjennomgått av jurist Arne Herman Kilde Larsen for Vikingposten BOLIG.

Selger du en bolig med overskudd og ikke er resident i Spania, skal du betale skatt av overskuddet. Tidligere var satsen 31 prosent, før den gikk ned til 18 prosent i 2007. Fra i år er imidlertid satsen igjen endret, denne gang til 19 prosent.

Denne saken er hentet fra Vikingposten BOLIG. Last ned magasinet gratis som PDF her

Leier du ut boligen din i Spania og ikke er resident, skal du betale 24 prosent skatt av totale leieinntekter. Denne satsen er uforandret i 2010. Som ikke-resident anses man som å ha inntekt bare ved å eie en bolig.

Beregningsgrunnlaget for skatten tar utgangspunkt i eiendommens valor catastral, eventuelt skjøteverdi. For øvrig er skatteprosenten den samme for all inntekt som ikke-resident, med mindre noe annet er bestemt.

Les også: De beste rådene hvis du skal leie bolig i Spania

Står boligen din tom gjennom hele året må du betale skatt av en beregnet leieinntekt. Satsen her er også 24 prosent.

Når du kjøper en ny eiendom i Spania betaler du moms, eller IVA, som det heter i Spania. Fra 1. juli er satsen endret fra 7 prosent til 8 prosent. For brukte hus betaler du ikke IVA, men ITP, som er en skatt på formueoverdragelser. Denne skatten påvirkes ikke av momsøkningen.

Les også: Sparte 800.000 kr på boligkjøpet i Spania

For øvrig vil vanlig moms heves fra 16 til 18 prosent fra samme dato. Viktige matvarer får en momssats på 4 prosent, som tidligere.