Slik er de spanske juletradisjonene

For spanjoler handler julen om familie, samhold og ferie, som for alle andre. De religiøse symbolene er litt annerledes. Dette er den spanske julen.

Spaniaavisen

Publisert 17. desember 2010 18:59

COSTA BLANCA

Et av de viktigste symbolene på julen i Spania er julekrybben, eller el belén, som det heter på spansk. Både i private hjem og offentlige steder stilles julekrybben, som er selve arnestedet for Jesu fødsel, ut.

I forbindelse med de forseggjorte utstillingene framføres også juleevangeliet av levende skuespillere flere steder. Her møter vi hovedpersonene Maria og Josef, de tre vise menn samt de levende dyrene som er forbundet med Kristi fødsel, som lam, sau og esler. Befinner du deg i Spania i desember bør du oppsøke hovedtorget på stedet du bor for å kikke etter om de kan ha en julekrybbe utstilt. Det er et fantastisk skue.

Les også: Norsk jul i spansk hus

Julaften i Spania kalles ”Nochebuena”. Dette er først og fremst familiens dag, som i Skandinavia. Man samles rundt et veldekket bord og nyter tradisjonsrike retter. Hva dette er varierer sterkt fra region til region. Det kan dreie seg om lammesteik, diegris, and eller et enormt utvalg av sjømat. Søte desserter hører også med. Blant de mest kjente delikatessene er Turrón og marzapan, eller desserter laget av honning, egg og mandler. Sistnevnte er en arabisk tradisjon. Man nyter en cava til julemåltidet. Dette er den spanske champagnen. Mange spanjoler mener at den er mye bedre enn den opprinnelige franske.

Les også: Fem råd for å unngå ekstra julekilo

Etter måltidet går mange til midnattsmesse – La Misa del Gallo.
Den delen av julefeiringen som er mest forbeholdt barna, nemlig gaveutdelingen, skjer i Spania ikke før 6. januar. Det er hellige tre kongers dag, eller 13. dag jul, som vi kaller denne dagen. Det hender likevel at ungene får en gave eller to på julaften.

Utelivet er svært begrenset både julaften og 1. juledag. Dette er familiedager, og restaurantene satser på store familielunsjer.
Mens vi er vant til 1. april som en dag da løgnaktighet belønnes, betyr 28. desember noe av det samme her i Spania.

Dagen er tilegnet Santos Inocentes, og markeres med store bløffhistorier i aviser og kringkasting. Ungdommen tar seg gjerne ut i naturen for å tenne bål. I byene tar de på seg ordførerrollen og beordrer befolkningen til å feie gatene, for eksempel. Nekter man å adlyde ordre vanker det bøter. Disse er med på å betale for festen.

Finn hjelp i vår bransjeguide her

Nyttårsaften – Noche Vieja – feires over hele landet med gateparties og spesialtilbud på hoteller og klubber. De fleste holder seg hjemme til rundt midnatt. Når klokken slår 12 tas en drue for hvert slag. Disse skal symbolisere god lykke for det kommende året.. I storbyene samles tusenvis på hovedplassene for denne seansen. Etterfulgt av drikking av cava og feiring av det nye året til den lyse morgen. Det sier seg selv at nyttårsdagen foregår stille. Da soves festrusen ut.

7. januar, etter at Hellige tre kongers dag er vel i havn – Los Reyes Magos, går alt tilbake til det normale. Skolene starter opp etter ferien, og arbeidsplassene fylles opp igjen etter den mest gedigne fiestaen gjennom hele året. 

Denne saken ble første gang publisert i 2010 av Solveig L. Kalbakk