Slår du av lyset for å spare strøm? Da bør du lese disse tipsene

...for strømmen er dyr i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 18. februar 2016 10:26

MADRID

Mange forbrukere har en oppfatning av at å spare på lyset er den beste måten å spare strøm hjemme. Men faktisk bruker belysning mye mindre strøm enn for eksempel husholdningsapparater og hvitevarer, ifølge konsulentselskapet Selectra.

Selectra ba nylig sine brukere på sin nettside dele sine tips for å spare strøm.

Etter å ha mottatt 692 forslag, anbefalte 54 prosent av deltakerne å erstatte tradisjonelle lyspærer med pærer med lavt forbruk. I tillegg anbelfalte 37 prosent å slå av lysene i rom som ikke ble benyttet, mens 22 prosent mente at å frakoble husholdningsapparater når de ikke var i bruk var en lur måte å spare strøm på. 

Skal du ha leiebil i Spania eller Skandinavia? Gratis norsk servicetelefon + prisgaranti

– Det er bemerkelsesverdig at de fleste mente at den beste måten å spare strøm på var å spare på lyset som står for det minste forbruket i en privathusholdning, sier Selectra.

En 60-watts lyspære som står på hele dagen forbruker strøm til en kostnad på ni cent, mens kostnaden ved bruk av LED-pære er knapt tre cent. Besparelsene ved å slå på lyset bare når det er nødvendig, kan være rundt 1,96 euro per måned.

– Å ha en vanlig lyspære på hele døgnet i en uke tilsvarer samme forbruk som bruk av tørketrommelen to ganger i uken. Derfor bør forbrukere ha fokus på bruk av hvitevarer hvis de har som mål å redusere strømregningen, sier selskapet.

Selectra indikerer at ved å slå av ovn og kokeplater tidligere kan man spare 3,26 euro per måned og at en mer effektiv bruk av elektriske apparater kan gi en strømbesparelse på 0,83 euro.

Sett denne? Vannregningene kan variere med opptil 454 euro

Strømregningen kan også reduseres betraktelig ved å ha et høyere strømforbruk om kvelden enn om formiddagen og å benytte gass til oppvarming av bolig og varmtvann.

Hvis du bytter ut mikrobølgeovn med stekeovn kan du spar 3 euro per måned og ved å ty til programmer med kaldt vann når du bruker vaske- og oppvaskmaskinen kan besparelsene beløpe seg til 3,65 euro per måned.