Slakter skandinavisk skole på Costa Blanca

Hevder barna får mangelfull og feil undervisning.

Terje Aspdahl

Publisert 16. juni 2011 08:12

PLAYA FLAMENCA

Caroline og Rickard Axelsson planla å bli i Spania og på Costa Blanca i flere år. Men de flytter tilbake til Sverige etter bare seks måneder.
Skoletilbudet er så dårlig at de ikke har noe annet valg enn å flytte hjem til Sverige.

– Familien kom nedover i januar og ville bruke den første tiden som en test. Vi har to barn, en datter på elleve og en sønn på seks år. Det viktigste for oss var at barna hadde et godt skoletilbud, og det håpet vi den Skandinaviske skolan på Playa Flamenca kunne tilby.
Der tok vi veldig feil. Skolen lovet blant annet at barna ville snakke spansk i løpet av tre uker. I løpet av dette skolehalvåret har ikke barna
hatt en eneste time spanskundervisning. Mange av lærerne ved skolen har ikke lærerutdannelse, noe vi kunne ha levd med om undervisningen hadde vært ok. Noe den ikke har vært, sier Caroline Axelsson til Vikingposten.

Les også: Alle barna ble kastet ut av Skandinaviske skolan

Småbarnfamilien har valgt å gå ut med sin historie etter Magnus Bergström sto frem i Vikingposten for et par uker siden og fortalte at barna hans ble utestengt fra undervisningen ved den Skandinaviske skolan.
– Vi forteller vår historie ene og alene på grunn av barna som går ved skolen. Husk at en stor del av hverdagen blir tilbrakt ved skolen. Da må den være pedagogisk skikket til å ta vare på barn. Nå flytter vi tilbake uansett, men vi vil at skolen skal fungere for de barna som er igjen her. De skal ha den utdannelsen de har krav på. Det mener vi de ikke får her ved skolen, sier Rickard Axelsson.

Som Vikingposten skrev har den svenske Skolinspektionen besøkt skolen. Rapporten derfra vil være klar om kort tid.

Les også: Bitt av rotte på skolen

– Ved besøket fra Skolinspektionen ble vi, som en av familiene, invitert til et møte. Et møte vi trodde ville være representativt for foreldrene ved
skolen. Det viste seg at det var rektor Christer Björklund som valgte ut de som fikk delta. Og i ettertid skjønte jeg at vi ble valgt fordi han trodde nok
vi var på skolens side. Jeg kritiserte skolen for det jeg mente var feil, og opplevde å bli fryst ut i ettertid. Det har vært noen vanskelige uker etter
møtet, men jeg bestemte meg for at skolen og dens ledelse ikke skulle vinne. Selv om de forsøkte alt for å henge meg ut. Jeg opplevde det hele som meget ubehagelig og var syk i 14 dager etter møtet, forteller Caroline Axelsson.

Vikingposten har fått innblikk i mange klagebrev på skolen etter vi skrev om saken første gang.

– Måten ledelsen driver skolen på ser vi på som et svik mot barna som går der. De får både mangelfull, og direkte feilundervisning, hevder Rickard Axelsson.

Leiebil i Spania – på fastlandet og Kanariøyene. Gratis servicetelefon – prisgaranti 

– Vi har erfaring fra svenske skoler, men ved den Skandinaviske skolen på Playa Flamenca ser vi mange detaljer som er totalt ulike de vi kjenner fra Sverige. Og kommer man med konstruktiv kritikk får man ikke gehør ved skolen her. Vi opplevde også manipulasjon og direkte løgner fra ledelsen. Like før Skolinspektionen hadde annonsert sin ankomst, fikk alle et skriv om at nå skulle vi få sykepleier ved skolen. Det var nok bare på grunn av det forestående besøket, for ingen har verken sett eller hørt noe til en sykesøster siden brevet, sier Rickard Axelsson.

Ekteparet Axelsson har ikke slått Spania-drømmen helt fra seg.
– Vi vil nok komme ned igjen. Vi trives veldig godt her, men da skal barna gå i spansk skole. Den Skandinaviske skolan vil vi aldri benytte mer, sier
Rickard Axelsson.
– Jeg må kanskje legge til at vi har ingenting å utsette på førskolen, hvor sønnen vår har gått siden januar, sier Caroline.

PS! Den Skandinaviske skolan avsluttet skoleåret fredag 10. juni. Vikingposten har ikke lyktes i komme i kontakt med ledelsen ved skolen for å kommentere påstandene fra familien Axelsson.