Skremt over å møte stengt apotek

Manglende betalinger fra Valencia stenger farmacia i Torrevieja.

Terje Aspdahl

Publisert 26. juli 2012 08:28

LA SIESTA

De som skulle på apoteket på La Siesta i Torrevieja kom til stengt dør denne uken.

Beskjeden utenfor inngangsdøren var enkel:
"På grunn av manglende betaling fra den regionale regjeringen må vi holde stengt fra mandag 23. juli og på ubestemt tid fremover".

Randi Krogtoft (36) er en av mange faste kunder som ikke kunne hente sine medisiner på La Siesta.

Les også: Øker prisen på 4000 medikamenter

– Dette var overraskende og litt skremmende. Jeg er gravid og skal reise på sommerferie til Norge nå. Vi skal kjøre bil oppover, så jeg må ha med meg mine faste medisiner på turen. Gudskjelov er andre apotek åpne så jeg regner ikke med dette blir noe problem. Det er ikke livsnødvendige medisiner, men det kan være tilfelle for andre som her i nærmiljøet. Dette er eneste apoteket her i nærheten, sier Randi Krogtoft til Vikingposten.

På La Siesta ligger Centro Salud, den lokale helsestasjonen, kun noen hundre meter opp i gaten. Mange benytter seg av apoteket etter først å ha vært på legebesøk.

Få nyhetene gratis på epost når de skjer – meld deg på vårt nyhetsbrev her

– Mens jeg har stått her nå i to minutter har minst ti andre forsøkt å åpne porten. Det er tydelig mange som benytter seg av dette apoteket og som nå må reise for å få sine medisiner andre steder. Jeg håper denne krisen går over snart, sier Krogtoft.

I Valencia-regionen mangler halvparten av apotekene grunnleggende medisiner fordi utsalgene ikke har fått tilbakebetalt utlegg fra regionsmyndighetene. Den er som kjent blakk og har bedt om økonomisk krisehjelp fra et nytt statlig fond.

Siden apotekene må betale for medisiner som de så gir ut gratis til kunder som har resepter, er farmasøytene avhengig av å få betalt fra de regionale myndighetene. Manglende utbetalinger gjør at apotekene ikke har penger til å kjøpe inn medisiner.

– 80 prosent av apotekene vil få problemer med medisinlagrene, sier Maria Teresa Guardiola, president for apotekforeningen i Spania ifølge EWN.