Skoleelever må ta med seg dopapir hjemmefra

Nordmenn rammes av krisen i spanske skoler.

Spaniaavisen

Publisert 22. mars 2012 10:14

ALFAZ DEL PI/ORIHUELA COSTA

Norske foreldre med barn i spansk skole er bekymret for utviklingen. Nå må elevene til og med ta med seg dopapir fordi skolene har hatt innkjøpsstopp siden mai 2011. Skolebøker kjøpes heller ikke inn.

Hardest rammet for offentlige sparetiltak er skolesektoren. Både nord og sør på Costa Blanca merker man de dramatiske innsparingene. På ungdomsskolen i Alfaz del Pi må elevene blant annet ta med seg dopapir hjemmefra. Demonstrasjoner og protester fra lærere og foreldre har ikke nyttet.

Lønninger blir holdt tilbake og offentlige utbetalinger blir ikke utbetalt.
Til syvende og sist er det skolen som blir påtvunget ansvaret for å få Spania ut av krisen.

Les også: 415.000 mennesker lever i fattigdom i Alicante-regionen

Også nordmenn begynner nå å merke problemene. I området rundt Alfaz del Pi, finner vi mer enn 40 norske elever som går i spansk skole. I forrige måned så skolene seg tvunget til å involvere foreldrene i kuttene.
Norske Michelle Krogenæs er en av dem som har fått merke kuttene.
– Vi har dopapiret liggende i garderobeskapet i gangen. Skal vi på toalettet, må vi innom der og hente et tørk, forteller Michelle Krogenæs, og legger til at hun ikke synes det er særlig stas å vandre rundt i korridorene på skolen med en dorull.

Et brev med i sekken hjem kunne fortelle at det var det slutt på toalettpapiret på skolene. Elevene må ta med eget dopapir hjemmefra. Det finnes rett og slett ikke penger til å kjøpe inn mer. Og det stopper ikke der. Det finnes heller ikke penger til å betale strøm og vann. Skolebøker for neste skoleår bestilles heller ikke inn. Utbetalingene til skolene stoppet i mai 2011. Kassa er tom!

Finn hjelp i vår bransjeguide – en veiviser til næringsdrivende på Costa Blanca

På den spanske barneskolen Raco del Albir i Alaz del Pi, går det flere norske elever. Blant dem er Maria Skogheim fra Bergen. Foreldrene til Maria er fortvilet over utviklingen.

– Man leker ikke med barnas fremtid. Man kommer ikke ut av en krise ved å kutte i utbetalingene til skole og utdanning. Her er det faktisk de svakeste, elevene, som betaler prisen, sier Monica og Geir Skogheim.

Restauratør Irene Primstad, innehaver av restauranten La Luna på Orihuela Costa har tvillinger på seks år i den spanske skolen. Hun deler ekteparet Skogheim sin bekymring.

Leiebil i Spania eller Norge? Gratis norsk servicetelefon samt prisgaranti. Sjekk tilbudet her

– Vi skrev barna bevisst inn i den spanske skolen for lettere å integrere dem i det spanske samfunnet. Det må vi revurdere om kuttene i skolen går utover kvaliteten og kvantiteten på undervisningen. Det er fremtiden til barna våre det er snakk om. Det er bestemt at lærene kun skal få betalt for ni måneder i året. Ingen kan leve av lønn for ni måneder gjennom et helt år.
Samtidig blir foreldre bedt om å være hjelpelærere på skolen. Dette må gå utover kvaliteten på undervisningen. Foreldrene har ikke den kompetansen det kreves, sier Irene Primstad til Vikingposten.

Primstad opplever den økonomiske krisen på flere måter. Ved restauranten sin, La Luna, har hun 90 prosent nordmenn og fullbooket restaurant flere kvelder i uken.

– Det er faktisk ganske frustrerende. På den ene siden går restauranten på skinner, mens jeg ser barna mine opplever den spanske krisen gjennom dårligere skoletilbud. Jeg vet kommunen ligger langt etter med betaling av både skolebøker og elektrisiteten. For min egen del er jeg kjempeglad for de trofaste gjestene mine. Jeg er heldig, sier Irene Primstad.