Skattejakt på 500-lappene

Alle har hørt om dem, men ingen har sett dem.

Spaniaavisen

Publisert 28. januar 2009 19:22

MADRID

Skattemyndighetene er nå på sporet etter 500 euro sedler. De fleste svindelsaker med disse sedlene foregår i eiendomsbransjen. Beregninger viser at rundt 1,3 milliarder euro er unndratt skatt.

Agencia Tributaria har allerede gjennomført etterforskning i 13.000 saker, der det heter at rundt 80 prosent av tilfellene kan dreie seg om svindel.

For tiden er det 112 millioner 500 euro sedler i omløp i Spania, verdt 56.147 milliarder euro utenfor spanske banker, i følge den spanske sentralbanken.

Sedlene er kalt ”Bin Ladener”, siden alle har hørt om dem, men ingen har sett dem. De blir av skattemyndighetene sett som en indikasjon på omfanget av svart økonomi og skattebedrag. Agencia Tributaria peker på et eksempel der en forretningsmann fra Murcia betalte åtte millioner euro i 500-sedler for en eiendomsavtale.

Myndighetene trenger økte ressurser for å bekjempe problemet. For tiden har finansdepartementet og skattemyndighetene bare 200 inspektører, men trenger flere. De klager også over at de som blir tatt ikke blir bøtelagt eller straffet for å ha bedrevet svindel hvis de betaler det de skylder til skattemyndighetene.