Skål for ny undersøkelse - alkohol beskytter mot hjerteinfarkt

Gjengen på restaurant La Rosaleda på Costa Blanca koser seg ekstra med ølen etter at spanske forskere kom med en oppsiktsvekkende studie.

Terje Aspdahl

Publisert 30. november 2009 09:10

TORREVIEJA

En nylig publisert spansk forskningsrapport antyder at et moderat – og høyt – alkoholkonsum hos menn kan beskytte mot koronar hjertesykdom (hjertekramp og hjerteinfarkt). Studien, som er publisert i det anerkjente medisinske tidsskriftet British Medical Journal, baserer seg på undersøkelser av 15.500 menn og 26.000 kvinner mellom 29 og 69 år i Spania.

På restaurant La Rosaleda i Torrevieja sitter Bjørn Heivåg (59), Terje Olaussen (68) og Bjørn Johansen (63) i solen og nyter en kald øl. De liker undersøkelsen.

Les også: Dynket kona i alkohol – truet med å tenne på

– Man skulle jo tro at blodet flyter lettere med alkohol, så dette må jo være rett, smiler Bjørn Heivåg. Likevel er gjengen litt usikre på hva forskerne mener med moderat drikking, og hva de legger i begrepet mer enn moderat konsum av alkohol. Dessuten sår en av nordmennene tvil om alkoholens gode effekt mot hjerteinfarkt.

– Jeg hadde et hjerteinfarkt for tre år siden. Og i forhold til denne undersøkelsen må jeg ha drukket mindre enn moderat. Da er moderat mye, sier Bjørn Johansen og smiler lurt.

Les også: Dette blir dyrere i Spania

Forsøkspersonene ble fulgt over en periode på ti år, og forskerne konkluderer med at inntak av alkohol reduserte faren for å få koronar
hjertesykdom, skriver nyhetsbyrået Reuters.

Forskerne konkluderer også med at sjansen for å få hjertesykdom ble ytterligere redusert ved mer enn moderat alkoholinntak. Det ble ikke funnet signifikante sammenhenger mellom hjertesykdom og alkoholinntak hos kvinner.

– Spania er verdens tredje største produsentland av øl og vin og er på sjetteplass i alkoholkonsum per innbygger. Men Spania har også en av verdens laveste tall for koronar hjertesykdom, skriver forskerne.