Skal fjerne fukt i boliger i Spania

Tar norsk teknologieventyr ut i Europa.

Spaniaavisen

Publisert 15. april 2010 14:03

TORREVIEJA

De har eneretten i EU på sitt produkt for å avskaffe fuktproblemer i kjellere og murhus. Fukt1 fra Bergen har inntatt Costa Blanca med et system som fjerner fukt ved hjelp av svakstrømsimpulser.

Etter en regntung vinter opplever mange mer fuktighet enn vanlig i boligene sine. Nå kan bergensfirmaet Fukt1 love en løsning på problemet i løpet av fire uker.

Les også: Salget av brukte boliger til himmels

– Vi benytter en velprøvd teknologi. Siden 1986 har vi montert 1500 EPS (Elektro Puls System) fuktfjerningssystemer i Norge. En kontrollboks som
monteres på veggen regulerer automatisk strømstyrken etter hvor fuktig muren er. Fra boksen er det forbindelser til elektrodeplugger som er montert rundt på veggen. Desto fuktigere vegg, jo flere plugger, forklarer Knut Haga.

Sammen med teknisk ansvarlig Tom Thormodsen og Frode Monsen er han i Spania for å demonstrere mirakelet for lokalbefolkningen. De garanterer at huset er tørt, og forblir tørt etter fire ukers behandling. Kontrollboksen skal imidlertid stå der alltid. Befinner veggen seg under jorda, og det er manglende drenering, vil fuktproblemet komme tilbake om man ikke sørger for kontinuerlig behandling. Så sikre er de at de lover å komme og hente utstyret og gi tilbake pengene hvis det ikke har fungert.

Les også: Slik tar du vare på uteplassen

– Jeg har sett eksempler på dette i praksis. Du verden som vi har slitt med å hjelpe folk med fuktproblemer her i Spania. Dette har jeg virkelig tro på, uttrykker Øyvind Dahlstrøm. Han og Gunnar Kvarsvik utgjør foreløpig Spania-avdelingen av firmaet. Ved bruk av EPS forsvinner mugg og sopp fra huset. Soppsporene forblir der, men de ligger i dvale og vil ikke utvikle seg videre.

– Vi drar bestandig ut og ser på forholdene før vi gir en pris. Rent generelt kan vi si at for en bolig på rundt 100 kvadratmeter koster innretningen 6.000 euro (48.000 kroner). Driftskostnadene pr år er veldig lave. Rundt 50 kroner i strøm. Verdien på boligen øker betraktelig når fuktproblemet er løst. Alternativet ville ha vært å grave opp og drenere.

Her finner du boliger til salgs

Sånn som husene er bygget i Spania ville dette uansett ikke blitt noen fullgod løsning. Og langt fra billigere. Vi skal ut til hele EU med vårt glade fuktbudskap. I Sverige, Danmark og Nederland er vi allerede i gang. Nå står Spania for tur. Vi håper dere tar vel i mot oss, sier Knut Haga.