Skal fjerne bompengene på motorveien AP-7

Men du må ha litt tålmodighet.

Spaniaavisen

Publisert 16. mars 2014 17:25

MADRID/VALENCIA

Nesten femti år etter at den første strekningen på motorveien åpnet, skal det bli slutt på bomstasjonene.  Det lover i alle fall Utviklingsdepartementet (Fomento).

Fra 31. desember 2019 er det definitivt slutt på betalingen for å bruke AP-7.
Vi må altså smøre oss med tålmodighet i fem år til for det er ikke penger i kassa til å kjøpe ut konsesjonshaver nå, slik enkelte har forslått og mange ønsker seg.

Å fjerne bompengene på motorveien vil bety en betydelig avlasting for de to nasjonalveiene N-340 og N-332, begge blant de mest trafikkerte og ulykkesbelastede veiene i Spania.

Konsesjonshaver Aumar ble startet i 1971 for at de skulle utvikle motorveien som går parallelt med Middelhavet fra Alicante til Tarragona. Selskapet, nå en del av Abertis-gruppen, har utviklet motorveien i forskjellige etapper. 

Skal du ha leiebil i Spania? Her får du bil rimelig

I juni 1976 ble første del av AP-7 i Alicante-provinsen åpnet mellom Sant Joan d’Alacant og Altea. Siste del av motorveien, den store ringen rundt Valencia, ble ferdig i 1992.

Første gang det ble en mulighet for å gjøre motorveien gratis var i 1997, ni år før konsesjonen opprinnelig gikk ut i 2006. Men daværende statsminister José María Aznar (PP) og regionspresident Eduardo Zaplana (PP) bestemte i stedet å forlenge den med 13 år, fram til 2019.

Nyheten om at regjeringen nå garanterer gratis motorvei fra 2019, løser likevel ikke de umiddelbare problemene på N-340 i Castellon og N-332 i Alicante. På N-340 har seks mennesker mistet livet på bare to måneder. 

Også N-332 i Alicante har høy ulykkesfrekvens, og lokale politikere krever løsninger også på kort sikt.