Skal du kjøpe feriebolig i Spania?

Her får du ekspertenes tips.

Spaniaavisen

Publisert 7. april 2011 15:02

COSTA BLANCA/COSTA CALIDA

I følge Prognosesenteret i Oslo går 45.000 nordmenn rundt og drømmer om feriehus i Syden. Vi har spurt tre erfarne meglere om hvilke råd de vil gi dem som vurderer å kjøpe bolig i Spania nå.

Når ferieboligen i Spania skal kjøpes, er beliggeheten i forhold til familiens ønsker det viktigste. Dernest om boligen bare skal brukes av famililen, eller leies ut i perioder.

– Sett gjerne noen absolutter med det du virkelig trenger eller vil ha. Det kan være nærhet til golf, strand, storby, shopping, flyplass etc. Det er de samme kriteriene som gjelder hvor som helst du skal kjøpe bolig, sier daglig leder av Wergeland & Partners, Tom Wergeland.

Sjekk ut boliger til salgs her

Også våre to andre eksperter er enige i at beliggenheten er det vesentligste når det gjelder bolighandelen.
– Sjekk også med megleren hvordan forholdene er der du har tenkt å kjøpe. Er det en rolig og ordnet urbanisasjon, eller er det mye bråk der. Det vil få mye å si i etterkant, uttaler Kari Petersen i Casa y Propiedad.

Mikael Olle Röstén i Spanienvilla minner om at det nå framfor alt er en riktig tid å kjøpe på, slik at man ikke venter til prisene for alvor begynner å stige igjen.

Når det gjelder å kjøpe hus off-plan, er rådene samstemte igjen. Du bør benytte seriøse meglere som har kontakt med utbyggeren. De bør kunne forsikre deg om at utbyggeren har alle papirer i orden samt alle garantier overfor deg som kjøper.

Trenger du håndverker, advokat, tannlege eller tolk? Sjekk ut vår bransjeguide her

– Vi kommer snart i en periode der nye, useriøse meglere fort kan dukke opp igjen. Det er et godt råd å benytte oss som kjenner markedet, og har vært her i mange år. Lykkejegerne kommer alltid når tidene bedres, mener Röstén i Spanienvilla.

De fleste trenger å finansiere boligen sin gjennom bank. Våre tre meglere har alle forskjellige erfaringer, og det kan synes som om kontakter er det viktigste.

– Vi anbefaler alle våre kunder å benytte Nykredit, som er skandinaviske, og som befinner seg her nede. De gir gunstige vilkår, sier Tom Wergeland.
Kari Petersen tror på bankene hjemme i Norge når det skal lånes. Dette fordi spanske banker kan være mindre fleksible overfor de som ikke bor her fast.

Les også: Tror boligprisene i Spania skal videre ned

– Spanske banker har strammet til, og man får sjelden låne mer enn 60 til 70 prosent av boligverdien. Unntaket er hvis man kjøper såkalte bankeiendommer. Der gir bankene helt opp til 100 prosent finansiering, uttrykker Mikael Olle Rösten til Vikingposten BOLIG.

Så er det egentlig bare å se gjennom planene en gang til, og ta kontakt.