Sjømannskirken med et annerledes høstprogram

Høstsesongen er i gang, også for Sjømannskirkene på Costa Blanca. Denne høsten satser kirkene på blant annet kortreist kultur og underholdning.

Terje Aspdahl

Publisert 17. september 2020 09:25

TORREVIEJA/ALBIR

– Denne høsten er på alle måter annerledes. Nøyaktig program for sesongen vet vi ikke siden det stadig er smittevernregler i forandring, sier sjømannsprest og daglig leder Anita Dalehavn. Men uansett er det et program for høsten og da innenfor de gjeldende reglene. Blant annet bruker vi ansatte ved kirken munnbind hele tiden. Bortsett fra når vi drikker kaffe eller spiser vafler da, legger hun til.

– Førstkommende fredag er det ungdomsklubben «Upstairs» som starter opp, mens neste fredag er det klubben for de litt yngre «Downstairs» sin tur, sier barne- og ungdomsarbeider Eli Kolstad. Vi må opprettholde avstand til hverandre, derfor blir aktivitetene i høst også lagt opp etter det.

Syv konfirmanter skal konfirmeres i kirken til våren, og til søndag blir det presentasjonsgudstjeneste.

– Denne helgen er det konfirmasjonshelg, hvor konfirmantene tradisjonelt har overnattet på kirken. Men sånn blir det ikke i år. Vi avslutter lørdag kveld og møtes igjen søndag. Sånn må det bli nå. Samtidig må jeg legge til at vi er heldige som har en så stor og romslig kirke. Det gjør det enklere å holde den nødvendig avstanden vi må til hverandre, sier Kolstad.

Også ved kirkesenteret i Albir blir høsten annerledes enn tidligere år.

– Sjømannskirkedriften opererer i et landskap mellom å være kirke og kafé, og flere konkrete tiltak vil prege den daglige driften, først og fremst i forbindelse med rutinene for hygiene og tilberedning av mat, forklarer daglig leder Erik Faye Lindvig.

– For eksempel serverer vi nå felles mat som syltetøy i porsjonsskåler. I tillegg påvirker dette oss i møtet med menneskene som kommer på besøk. Vi håndhilser ikke lenger på de som kommer inn døren, og vi har blitt vant til at ansiktene er dekket med masker frem til man finner bordet man skal sitte ved. Det føles litt fremmed, samtidig som alle skjønner at det må være slik, sier han.

En annen praktisk endring er at Minnekirken for øyeblikket ikke benyttes.

– Vanligvis benytter vi to kirker. Sjømannskirken i Albir for alle ukens aktiviteter, mens Minnekirken er stedet vårt for gudstjenester og konserter. Akkurat nå er det slik at Solgårdens område, der Minnekirken ligger, er stengt en stund utover høsten. Det gjør at vi på ubestemt tid også feirer gudstjenester i Albir, sier Faye Lindvig.