Sjokkbøter skal skremme folk

Eller hva sier du om en bot på 26.000 euro?

Spaniaavisen

Publisert 25. januar 2014 17:05

VALENCIA

Bønder som brenner jordet i brannfarlige perioder, ravineklatere som klatrer ned i elver under kraftig regnvær, bilførerere som blir fanget på stengte veier ved oversvømmelser. Dette er noen eksempler på hva nødtjenestene i regionen må rykke ut på hvert år, og som ofte skyldes uforsvarlighet, eller ond hensikt.

Nå vil regionsregjeringen bøtelegge uaktsomhet som farlig omgang med ild, å utsette seg selv eller andre for fare. Fredag ble endringer i Nødhjelploven (Ley de Emergencias) vedtatt, og endringene strammer også inn reaksjonene for blant annet "tulleringing" til nødnummer, ulovlig bading i vannreservater, fjellklatring uten nødvendig kunnskap og sikring og ravineklatring på dager med oransje eller rødt varsel.

Leiebil i Spania får du trolig billigst her – med gratis norsk servicetelefon og fri kilometer

Myndighetene sier at disse endringene er ment som forebyggende og avskrekkende tiltak, men at man ikke vil nøle med å bruke det høye bøtenivået.
Eksempelvis vil det kunne koste en ildspåsetter 26.000 euro for en skogbrann som det tar en dag å slukke.

Regionsregjeringen benekter at dette er et tiltak for å skaffe sårt tiltrengte inntekter.

– Vi ønsker at de som er uforsiktige tenker seg om to ganger før de risikerer sitt eget liv, utsetter miljøet for ødeleggelser og setter brigader og redningstjenesten i unødvendig farlige situasjoner, heter det fra regjeringskontorene i Valencia.