Sjeføkonomen ga råd til nordmenn i Spania

Konsernøkonom i DnB Nor, Nils Terje Furnes, kom med sine spådommer om den økonomiske utviklingen under et møte i Albir onsdag.

Spaniaavisen

Publisert 20. november 2008 08:50

ALBIR

61-åringen holdt  foredrag om de økonomiske nedgangstidene både i Norge og Spania på Hotel Kaktus Albir.

– Jeg kan med en gang si at nordmenn med pensjon eller trygd fra Norge, bør ha mest mulig av sine penger stående i Norge. Bare ta ned det aller nødvendigste. Den norske kronen er svak mot euroen for tiden. Noe den sannsynligvis kommer til å være til langt ut i 2009. Men jeg er ingen fasit. Innen verdensøkonomien kan alt skje, sier Nils Terje Furnes.

Likevel bør folk lytte når han kommer med råd. Konsernøkonomens viktigste jobb er å se inn i fremtiden for konsernet. DnB Nor-konsernet består av banken DnB Nor, Postbanken, Vital og Nordlandsbanken.

Les også: Kutter på juleforbruket

– Hvordan kommer krisen i verdensøkonomien til å påvirke Spania?
– Først og fremst innen eiendomsmarkedet. Spania er det landet i verden som har hatt den største verdiøkningen på eiendommer siden 2000. Derfor kommer det sannsynligvis også et stort fall her. Men privatøkonomien til den vanlige spanjol er et lyspunkt. I motsetning til andre land som USA og England, har ikke spanjolene lånt opp på sine eiendommer for eget forbruk. 

– Spanjolene har faktisk vært edruelige og de aller fleste har ordnet privatøkonomi. Da er det verre med næringslivet her. Og spesielt byggebransjen. Den var unaturlig oppblåst. I tillegg har Spania stor utenlandsgjeld. Kollapsen i byggebransjen måtte bare komme. Da gjør det ekstra vondt når den kommer så brått, sier Furnes.

Konsernøkonomen mener skandinaver bosatt i Spania ikke blir rammet hardt av nedgangstidene. De som ikke har lån til over pipa vil klare seg greit, mener han. Likevel må de aller fleste regne med forholdsvis harde tak innen økonomien i et halvt år fremover.

Les også: Dyr euro

– Vi er alt ferdig med en milepel i disse nedgangstidene. Nå er det endelig en trygghet rundt de store finansinstitusjonene. Myndighetene i blant annet USA, EU og Norge har sørget for det. Vi er altså inne i roligere farvann. Ting vil likevel gå sakte fremover. Myndighetene i for eksempel Norge og Spania kan nå sette inn mottiltak. De kan sørge for at byggebransjen får oppdrag innen offentlig sektor. Både med bygg og veier. Jeg vil tro at urolighetene innen økonomien vil vare til ut neste år. Men igjen, jeg har ingen fasit, sier Nils Terje Furnes.