Sitter fast i Spania med brukket rygg

Siden midten av august har Petter Høgås vært lenket til sengen med brudd i ryggen etter en ulykke. Nå kommer han seg ikke hjem til Norge.

Terje Aspdahl

Publisert 9. september 2009 18:03

MIL PALMERAS

90.000 kroner koster syketransporten hjem til Norge, men 39-åringen har ikke reiseforsikring.

Kameratene Petter Høgås (39), Jens Kristjansson (37) og Morten Øverkil (45) fra Trondheim dro på tre ukers ferie til Mil Palmeras 20. juli.
Ferien ble et mareritt og er fortsatt ikke over.

– Etter drøye 14 dager måtte vi melde Petter Høgås savnet. Både han og leiebilen var søkk vekk, forteller Jens Kristjansson til Vikingposten.

Les også: Torrevieja – en drept i ulykke

Kvelden i forveien hadde Petter forstuet ankelen. Da han våknet neste morgen hadde han veldig vondt og valgte å ta bilen for å dra til apoteket før kompisene hadde stått opp. Uten å være kjent i området havnet han på motorveien.

– Det siste jeg vagt husker fra motorveien er en buss. Så ble det mørkt til jeg våkner på sykehuset i Murcia. Der var det vanskelig å gjøre seg forstått eller forstå hva som ble sagt til meg siden alt foregikk på spansk. Men etter et par dager fikk jeg snakket med en lege som kunne engelsk. Deretter ringte jeg eks-kjæresten min i Trondheim som igjen fikk satt meg i kontakt med kameratene mine. Det var godt å se dem når de dukket opp på sykehuset, sier Petter Høgås.

Da hadde kompisene meldt han savnet både hos det norske konsulatet i Torrevieja og hos Guardia Civil.

Les også: Åpner butikk – satser på skandinaver

– På sykehuset fikk vi beskjed om at Petter hadde vært med i en alvorlig bilulykke og brukket ryggen på tre steder. Men hell i uhellet – han er ikke blitt lam. Etter vel tre uker på sykehus er han nå blitt fraktet tilbake til ferieleiligheten på Mil Palmeras, forteller Jens Kristjansson.

Turen fra sykehuset var heller ikke uten komplikasjoner. For leiligheten ligger i Mil Palmeras og det er i Valencia og ikke Murcia hvor bilkollisjonen hadde skjedd.
– Ved kommunegrensen stanset brått ambulansen og sjåføren mente vi måtte ta Petter det siste stykket selv. Med brukket rygg i en rullestol fra Pilar de Horadada, sier en oppgitt Morten Øverkil.

Nå har de to kameratene fått hendene fulle med å pleie Petter Høgås. Han har ikke reiseforsikring og en flytur til Norge i en sykebåre koster over 90 000 norske kroner. Før han kan sendes med fly må de også få en lege til å godkjenne at han kan ta flyturen på over fire timer til Trondheim.

I leiligheten på Mil Palmeras har det gått betennelse i det 45 centimeter lange såret Høgås har i ryggen. Etter råd fra den norske legen Vidar Hjelset i Albir ringte de ambulanse i Torrevieja. På sykehuset i Torrevieja fikk Petter Høgås renset såret, men ble sendt tilbake til Mil Palmeras samme kveld.

– Fra sykehuset her fikk vi resept på antibiotika, noe vi ikke fikk med fra Murcia. Men det er mye medisiner han skal ha og vi har ikke kompetanse til dette, forteller Kristjansson, som må sette blodfortynnende sprøyter på Petter flere ganger om dagen.

Les hele saken i denne ukens Vikingposten – den finner du her.