– Ser med gru på alle de bedriftene som er stengt ned

Siden starten av 2020 har salget av boliger falt med 21,2 prosent. Eiendomsmegler Maria Persson har fått solgt noen boliger over nett siden mars.

Terje Aspdahl

Publisert 22. desember 2020 09:11

TORREVIEJA

Statistikken gjelder til og med oktober, som er den ferskeste boligstatistikken til INE.

Maria Persson og hennes boligformidlerforetak «Firma Persson» har jobbet i boligbransjen i 15 år på Costa Blanca, men startet sitt eget firma for tre år siden i Torrevieja.

– Det er klart det er og har vært liten bevegelse i markedet det siste året, selv om jeg for min del har fått solgt noen boliger over nett siden mars, sier Maria Persson til Vikingposten.

Hun fortsetter:

– Det er nok over nettet de større boligformidlerne setter inn kampanjene sine i disse tider for å forsøke å kapre de få boligkundene som er. For min del har jeg konsentrert meg om alt «papirarbeidet» som mange må ha hjelp til uavhengig av pandemien. Det er også det juridiske ved kjøp og salg som jeg alltid tidligere jobbet med. «Papirarbeidet» har reddet meg og mitt firma, i alle fall foreløpig.
  Maria Persson har lokaler på Torre La Mata, nord i Torrevieja.

Den største nedgangen i boligsalget i oktober opplevde Balearene (28,7 prosent), Catalonia (24,4 prosent), La Rioja (23,7 prosent), Madrid (22,9 prosent) og Kanariøyene (19 prosent).

Persson er klar på at dagens situasjon ikke kan fortsette særlig mye lenger.

– En vaksine må på plass og vi må snarest tilbake til «normale» tilstander. Jeg ser med gru på alle de bedrifter som er stengt ned og lokaler i sentrum her i Torrevieja som står tomme. Når vaksinen eller vaksinene kommer på plass kan de mange tusen eldre som ikke har kunne reise hit til nå igjen komme til Costa Blanca. Jeg håper og tror vi kan få bedre tider i løpet av neste år.

Kredittratingbyrået Fitch Fitch har analysert eiendomsmarkedet i 16 store økonomier på verdensbasis og konkluderer med at Spania og Storbritannia står foran den største prisnedgangen på grunn av alle jobbene som er gått tapt under corona-pandemien.

Prisene på boliger her i Spania vil falle mellom fire og seks prosent til neste år for så å stabilisere seg i 2022, mener kredittratingbyrået.