Selger nesten ikke nye boliger - men bruktmarkedet i regionen er stort

Det går fortsatt unna i boligmarkedet på Costa Blanca. Bare i Madrid og Barcelona var boligomsetningen større enn i Alicante-regionen i fjor.

Terje Aspdahl

Publisert 20. april 2012 10:22

TORREVIEJA

Boligsalget i Spania er på et historisk lavt nivå. I fjor ble det omsatt 370.204 boliger, det er en nedgang på 17 prosent fra året før. Dette viser tall fra eiendomsregistrene, Colegio de Registradores.

I en del kystprovinser har salget tatt seg opp. Mest i vår egen provins Alicante som nå er på tredjeplass blant provinsene i Spania. I Alicante ble det solgt 22.124 boliger i 2011. Kun i Madrid og Barcelona var boligomsetningen større. Dette forklares med at de mest attraktive stedene langs kysten var tidlig ute med å senke prisene. Det gjorde at etterspørselen etter boliger her ble reaktivert, og nedgangen bremset noe.

Her finner du boliger til salgs

Det var størst nedgang i omsetningen av nye boliger. Og tiltak som lavere moms ser ikke ut til å ha hjulpet på boligomsetningen. Det bekrefter Christina Herrera i eiendomsselskapet Scandihouse i Torrevieja.
 
– Vi selger nesten ikke nye boliger, til gjengjeld er bruktmarkedet enormt stort om dagen. Noen tror de kan få alt uten at det koster. Prisene er lave sammenlignet med tidligere, men ingenting er gratis. Har boligen sjøutsikt og eller ligger ved sjøen koster det fremdeles ekstra. Seriøse kjøpere gjør uansett et godt kjøp nå, sier Christina Herrera til Vikingposten.

…og her finner du en oversikt hvis du ønsker å leie leilighet

Cristina Herrera har tidligere solgt boliger på Kanariøyene, men flyttet virksomheten til Costa Blanca og Torrevieja for fem år siden. For kort tid
tilbake flyttet de inn i nye lokaler på hjørnet Ramon Gallud og Calle Apolo midt i sentrum.

– Alt er bedre her. Fra klima til fritidssysler. Jeg stortrives i Torrevieja. Samtidig går forretningen bra mye takket være mine tidligere kunders anbefalinger. Det er det viktigste salgstrikset vårt. God service gir godt rykte, slår Christina Herrera fast.

Mens Colegio de Registradores spår at rentene vil øke og at nedgangen i lånefinansierte boligkjøp vil fortsette, tror den uavhengige organisasjonen Sociedad de Tasación at boligsalget vil være svakt helt fram til juni måned. Og fram til da vil prisene også fortsette å falle.