Selger boliger nesten bare til nordmenn

Kristin Hyni Bakken hos Spaniatjenester i Albir forteller at de så å si bare har norske kunder for tiden.

Spaniaavisen

Publisert 7. februar 2013 15:09

ALBIR

Kristin Hyni Bakken (40) har jobbet innen eiendomsbransjen siden hun var ferdig utdannet eiendomsmegler for 19 år siden. De siste 13 årene i Spania – på Costa Blanca nord. Kristin er den eneste norske eiendomsmegleren på Costa Blanca som er statsautorisert fra Norge. Hun er medlem av Norges Eiendomsmeglerforbund og er i Norge og følger deres kurs og oppdateringer regelmessig. Hyni Bakken vil være faglig oppdatert fra Norge.

– Vi har mange kunder på grunn av at jeg er det eneste navnet som dukker opp når Norges Eiendomsmeglerforbund eller Finanstilsynet sjekker opp om de har noen med autorisasjon i Spania. Dessuten lager jeg alle prospektene som man gjør hjemme i Norge. Vi har bare norske kunder, og de er vant med slike prospekter. 99 prosent av kundene våre er nordmenn. Alle kundene våre har tatt kontakt med oss før de kommer ned og inn hit på kontoret. De flest fra Norge, sier Kristin Hyni Bakken til Vikingposten.

Ser du etter Spania-bolig? Her finner du over 50 boliger til salgs

Hun driver Meglerhuset Spaniatjenester sammen med kollega Beatriz Gonzalez Almås. De to har drevet Spaniatjenester sin satsning i eiendomsbransjen siden 2003. De første årene var den en skikkelig klondykestemning i bransjen. Helt frem til krisen satte inn for fullt i 2007. Men Spaniatjenester har klart seg greit gjennom krisetidene også.

– Fra 2006 til 2008/09 hadde vi en god avtale med Selvåg gruppen om salg av 153 leiligheter i Alfaz del Sol. Etter leilighetene var solgt har vi også klart oss greit. Vi har aldri lånt en krone og alltid vært nøkterne i vår daglige drift. Vi selger jevnt og trutt. Problemet er at vi ikke har nok boliger til salgs selv. Porteføljen vår er alt for liten. Men vi har avtale med flere spanske meglere, og når vi selger eiendommer for dem så deler vi provisjonen. En vinn-vinn situasjon i dagens Spania, sier Kristin.

…og her finner du boliger til leie

Spaniatjenester har eksistert i 13 år. Firmaet ble startet i 2000 av Erlend Bakken, mannen til Kristin. Han drev med forsikringer og andre servicetjenester. I 2003 begynte Kristin og Beatriz der og de etablerte Meglerhuset Spaniatjenester.

– I dag tilbyr vi absolutt alt i forhold til boliger. Fra kjøp, salg, vedlikehold, gartner- og bassengtjenester, utbygging, ombygging, forsikring, utleie, selvangivelser, arv og testamente til bil og livsforsikring. Våre kunder får alt hos oss. Dette gjør at vi har mange kunder som kommer tilbake til oss. Kundene våre er fornøyde. Men så føler vi også veldig store forpliktelser ovenfor våre kunder, sier Hyni Bakken.

Men statsautorisert eiendomsmegler Kristin Hyni Bakken sier også de har merket krisen i eiendomsbransjen.

– Markedet er ikke dårlig for oss som har norske kunder. Men prisene har gått ned siden 2007. Det samme har omsetningen hos alle oss meglere. Likevel har vi et godt salg og vi føler at omsetningen er bra. På begynnelsen av 2000-tallet hadde vi fire kunder daglig. To om formiddagen og to om ettermiddagen. Tre endte med salg. De tidene er over. Jeg synes likevel at det virker som markedet har stabilisert seg. Bunnen er nådd, men det kommer til å ta en del år før prisene er tilbake på 2006-nivå, sier Hyni Bakken.