Seks råd når du skal ha leiebil i Spania

For mange er leiebil en viktig del av et vellykket opphold. Da blir det desto viktigere å velge riktig.

Spaniaavisen

Publisert 13. november 2014 07:08

MADRID

Vi gir deg seks råd fra bloggen Ameseros Viajeros, gjengitt i spanske EuropaPress.

1. Bruk søkemaskiner for å spare penger
Det er mange utleieselskaper og å sammenligne tilbud på nettet direkte fra utleieselskapene kan virke som beste mulighet. Men som regel lønner det seg å reservere bilen gjennom nettsteder som tilbyr biler fra mange selskaper. Disse kan ofte ta lavere priser enn utleieselskapet selv gjør. Om du bestiller bilen gjennom et av disse selskapene så prøv å finne ut hvilket utleieselskap som leverer bilen, og søk etter andre kunders mening om selskapet på nettet.

2. Vær oppmerksom på betalingsform
Det normale er at utleieselskapet krever betaling med kredittkort. 
Noen selskaper godtar debetkort om kunden tegner full forsikring. 

Spaniaavisen har leiebilavtale med RentalCars. Sjekk prisene her – gratis norsk servicetelefon

3. Vær oppmerksom på drivstoffreglene
Forskjellig praksis kan utgjøre en stor forskjell på den endelige prisen. Rådet er å bestille biler hos selskap som praktiserer full-full politikk. Det betyr at du får utlevert bilen med full tank og leverer den tilbake med full tank. Du får refundert depositumet og har kun betalt for det drivstoffet du har brukt. Undersøk om tanken er full før du overtar den.

4. Forsikring
Vanligvis er en basisforsikring inkludert i prisen fra selskapet. Denne dekker kun det obligatoriske som tredjemannsforsikring. Det betyr at for eksempel hjul, dekk, speil, nøkler sammen med mange andre ting ikke er inkludert.
De fleste selskaper ber om et depositum vanligvis ved at du betaler med kredittkort. I Spania kan det bety mellom 400 og 1200 euro i depositum avhengig av selskap og type bil. 

Det kan lønne seg å tegne ekstra forsikring, enten gjennom utleieselskapet hvor en fullforsikring koster rundt ti euro dagen. Eller, om selskapet tillater det, tegne forsikring hos et forsikringsselskap noe som kan være rimeligere enn utleieselskapenes forsikring.

5. Undersøk bilen grundig
Undersøk bilen grundig både ved henting og levering. Gå over dekk, speil, lys, interiør, lakk og bilen generelt. Oppdager du feil ved henting så insister på at det skal noteres i tilstandsdokumentet. Selv små tilsynelatende feil bør med, det kan spare deg for penger senere.

Du skal ha en gjenpart av tilstandsdokumentet som skal være undertegnet av leier og utleier.
Ved levering skal du også insistere på at bilen skal gjennomgås og at utleiefirmaet skal være med. Du skal også få kopi av tilstandspapirene etter gjennomgangen. Slik kan du sikre deg mot at selskapet i ettertid "oppdager" feil de ikke så umiddelbart. Du har et papir som beviser din uskyld.

6. Sjekk ekstrakostnadene
Mange selskap tar ekstra betalt for levering og utlevering utenfor åpningstidene, for levering et annet sted enn utleveringstedet, for bruk av kreditt/debetkort, bruk av bilen i utlandet eller annet. Undersøk betingelsene før du bestiller.