Seks måneders botid i Spania gir fritak fra kildeskatt

Advokat Arne Herman Kilde Larsen har sett nærmere på betingelsene.

Spaniaavisen

Publisert 29. november 2009 12:58

TORREVIEJA

Oppdatert: 18.11
Forvirringen omkring beviset for at man er skattemessig bosatt i Spania – og derfor kan søke fritak fra kildeskatten til Norge – blir nå mer eller mindre oppklart av advokat Arne Herman Kilde Larsen.

– Skattesertifikatet Certificado de Residencia Fiscal utstedes for et spesifikt år, og de som utstedes nå refererer seg til skatteåret 2009. Sertifikatet bekrefter at spanske skattemyndigheter anser deg skattemessig bosatt i Spania for skatteåret 2009, forteller Arne Herman Kilde Larsen til spaniaavisen.no.

Les også: Finansministeren nekter å utsette kildeskatt-fristen

Dette betyr med andre ord at har du bodd mer enn seks måneder i Spania i løpet av 2009, oppfyller du kravene om fritak fra kildeskatten. For å utstede et slikt sertifikat må de spanske skattemyndighetene få dokumentert at man faktisk har oppholdt seg mer enn seks måneder her. De kan derfor be om blant annet strømregninger for å få bekreftet et jevnt strømforbruk.

Har du tips vedrørende kildeskatten? Ta kontakt med vår reporter her.

– Dersom spanske skattemyndigheter anser vilkårene for å være skattemessig bosatt her oppfylt, vil de da utstede et slikt sertifikat for skatteåret 2009. Hvorvidt man har vært skattemessig bosatt her tidligere, er uvesentlig. Dette fremgår av skriftlig krav til dokumentasjon for utstedelse av skattesertifikat publisert og mottatt av skattekontoret i Orihuela, sier Kilde Larsen.

Les også: Beklager kort frist for Spania-pensjonistene

Er du pensjonist og skatter til Spania? For å slippe unna kildeskatten på 15 prosent må bevise at du skatter til Spania og søke om fritak til Skatteetaten innen 1. januar 2010.

På Costa Blanca er det kun to skattekontorer hvor man kan få beviset ”Certificado de residencia fiscal”. I Benidorm eller Orihuela.