Satser på skandinaver når finanskrisen herjer

Entreprenørfirma gikk fra 100 til to ansatte på ett år.

Spaniaavisen

Publisert 4. november 2009 07:44

ALBIR

Javi Caceres hadde for litt over ett år siden hundre mann i entreprenørfirmaet sitt. I dag er de to igjen. Nå satser han på det skandinaviske markedet ettersom det spanske så å si har tørket ut.

De økonomiske krisetider rammer den spanske økonomien nådeløst. Arbeidsløsheten er på formidable 19 prosent i Spania. Spesielt i byggebransjen er det krise.

Les også: Går nye veier for å overleve finanskrisen

– I 2008 hadde vi hundre mann i jobb, og vi drev firmaet ut fra Calpe. Vi bygget blant annet 2500 strukturer (reisverk i betong) i Monte Pego. I dag er vi to igjen pluss meg. Firmaet har vi flyttet til Albir i håp om komme mer inn på det skandinaviske markedet. Dessuten lever vi fra dag til dag. Tidligere kunne vi mer velge og vrake i jobber, nå tar vi så å si alt, forteller daglig leder i Casa Care, Javi Caceres.

Vikingposten møtte Caceres og en hollender som også driver på innen byggebransjen. Bare i langt mindre målestokk. Jaap Land har drevet sitt tomannsfirma sammen med sin far i seks år i Alfaz del Pi-området. Den siste tiden har Jaap Land hatt noen norske kunder.

Les også: Spår nytt fall i boligprisene

– Det er ingen tvil om at vi har langt mindre å gjøre i dag enn for ett år siden. Men siden det bare er meg og min far klarer vi å holde hjulene i gang på et vis. Jeg forventer ikke noe oppgang i bransjen på mange måneder. Den siste tiden har jeg jobbet for noen nordmenn. Det virker som den økonomiske krisen ikke rammer dere så hardt. Da er det bare å gjøre kundene fornøyde, slik at man blir anbefalt videre, sier Jaap Land.

I tillegg til vanlig oppussing, tilbygg og annet arbeid kan entreprenør Caceres skaffe nye kunder alt fra tomter til nye og brukte boliger. Markedet gjør at man nå kan gjøre en virkelig god handel.

Les også: Byggeveteran i pengetrøbbel

– I tillegg til dårlige tider har vi også en annen faktor som betyr mye for oss; Useriøse firma som driver med ulovlige immigranter og ekstremt lave priser. Vi i Casa Care forholder oss til spanske lover og regler. Kundene skal vite at de har gode garantier hos oss. En ting som er sikkert, er at de som overlever denne krisen vil komme sterkt ut når tidene igjen blir bedre. Det skal vi. Men inntil det skjer er så å si hele arbeidsstyrken vår permittert, sier Javi Caceres.