- Ryanair har ikke lov til å ta ekstra betalt for taxfree-posen

Forbrukerorganisasjon mener flyselskapet bryter loven.

Spaniaavisen

Publisert 17. mai 2012 18:20

MADRID

Facua beskylder Ryanair for å bryte loven når selskapet krever inntil 50 euro ekstra hvis du som passasjer skal ha med deg datamaskin, kamera, blader eller taxfreevarer i tillegg til håndbagasjen om bord i flyet.

Internasjonale lover sier at transportøren ikke skal ta betalt for det man tar med som håndbagasje – inkludert kjøp som er gjennomført på flyplassene. Unntakene er gjenstander som av sikkerhetsmessige årsaker ikke kan tas om bord eller gjenstander som er for stor eller tung.

Forbrukerorganisasjonen som har sendt en klage på Ryanair, mener selskapet handler i strid med reglene og vil ha dette vurdert av myndighetene.

Les også: Ryanair anker ikke El Altet-avgjørelse

Tidligere denne måneden sendte spanske lufthavnmyndigheter, Aena, ut en presisering til flyselskapene hvor det går frem at man ikke kan ta ekstra betalt for taxfreeposen.

Aena nevner ingen selskaper spesielt, men minner om at loven gjør at passasjerer "kan ta med seg produkter kjøpt på flyplassene som er korrekt pakket". Denne rettigheten er inkludert i flybilletten.

Trenger du leiebil i Spania? Sjekk tilbudet her. Norsk servicetelefon og prisgaranti

Aena oppfordrer passasjerer som nektes å ta med seg taxfreevarer uten å betale ekstra om å sende inn en klage.

Ryanair har satt en 10-kilos grense på håndbagasje inkludert taxfree-varer. Det er ikke godt nok for forbrukerorganisasjonen Facua.