Rune fikk stoppet tre husokkupasjoner

Mange huseiere er engstelig nå.

Terje Aspdahl

Publisert 3. september 2020 08:27

ORIHUELA COSTA

Med handlekraft og besluttsomhet har Rune Skullerud avverget tre okkupasjoner av huset til en kamerat som ligger på sykehus i Tyskland.  

Tre ganger på de siste åtte månedene har nordmannen hindret okkupanter i å ta over nabohuset på Las Chismosas i Orihuela Costa. 

– Første gangen var i januar, men de fikk jeg stoppet før de kom seg inn. Den andre gangen var i april, da hadde en familie flyttet inn mens jeg var på jobb. Da jeg kom hjem var både tørkestativ satt opp og potteplanter satt på bordene. Jeg gikk rett inn å sa de bare måtte komme seg ut, noe som satte i gang en ganske høylytt krangel. Deretter dukket seks-syv politibiler opp. Jeg fikk forklart situasjonen og politiet ventet på at jeg «hjalp» familien med å flytte ut igjen, forteller Rune Skullerud. 

Han legger til:

– Det er huset til en kompis og det er helt uaktuelt at noen skal flytte inn der mens han ligger på sykehus i Tyskland. Det er forøvrig helt uaktuelt at noen hus i nabolaget mitt blir okkupert.Derfor spikret jeg igjen dørene med store plater.

Den siste gangen okkupantene forsøkte seg på kameraten sitt hus vår nå i sommer. 

– Den fyren var frekk. Han hoppet over muren mens jeg holdt på med noen greier i gata. Da var jeg ikke sen om å hoppe etter. Og jeg fikk da en forklaring om at han og familien hadde vært på rådhuset «ayuntamiento» og fått tillatelse til å flytte inn. Han truet også med å ringe politiet. Men det øret hørte jeg ikke på og ba han komme seg vekk for egen hjelp, ellers kunne jeg godt hjelpe han samme vei han hadde kommet. Han gikk selv…

Etter den siste hendelsen tok Skullerud noen ekstra grep.

– Den påfølgende dagen bestilte jeg murstein og fikk noen murere til å mure igjen døråpningene inn i huset. Det kostet nesten 600 euro, men alle norske i gata her har vært med på spleisen. De andre norske er forøvrig i Norge og de vet ikke når de kan komme nedover. Tipper de setter pris på at jeg har tatt «vaktmesterjobben» her i gata. Det er mange som er bekymret for husene sine nå, sier Skullerud.

Tomten til nabohuset er gjengrodd etter mange måneder uten tilsyn og stell.
– Det er ikke så rart om huset ser forlatt ut, men ingen har vel rett til å ta over et hus selv om eieren ikke kan ta turen for å se etter der. Nå skal jeg engasjere noen gartnere til å rydde opp her, det er neste trinn, sier Skullerud og innrømmer at det ikke er uten risiko det han har gjort.   

– Jeg må legge til at jeg har sovet noen netter med åpne øyne. Man vet jo ikke hva de kan finne på. Samtidig finner jeg meg rett og slett ikke i at noen bare kan ta over huset noen andre eier, da går jeg heller i krigen.