Rogaland satser på Costa Blanca

Rogaland fylkeskommune hadde denne uken en stor delegasjon på studietur på den hvite kysten. De besøkte aktuelle samarbeidsbedrifter.

Spaniaavisen

Publisert 27. mai 2009 21:11

BENIDORM

Hele fylkesopplæringsnemnden i Rogaland besøkte Hospital Clinica Benidorm, Reuma Sol og Den norske skolen Costa Blanca denne uken. Fylket satser på å sende mer enn en lærling i året til Costa Blanca. I år har de hatt Ingvild Tvedt fra Karmøy og Alfaz på HCB.

– Dette er en gulrot som skal få flere til å søke seg inn i blant annet omsorgsyrket. Når vi i tillegg har muligheten til å samarbeide med HCB, som i 2008 ble kåret til Spanias beste private sykehus, bør søknadsmengden øke, sier lederen i yrkesopplæringsnemnden i Rogaland, Jarle Nilsen (Ap).

Les også: Åpnet nytt helsesenter

Han hadde med seg alle medlemmene i nemnden til Costa Blanca for å se på hva institusjonene har å tilby. Og det var en svært imponert nemnd Vikingposten møtte.

– Vi er utrolig heldige som har fått muligheten til å samarbeide med HCB. Et flott sykehus. Dette sporer oss til å utvide og sende lærlinger til Spania innen andre fag også. Handel og Kontor og IKT kan være aktuelle fagområder, sier Leiv Roald Thu fra NHO Rogaland.

– HCB er veldig glade for å samarbeide med Rogaland og Norge. Sykehusdrift i Spania og Norge drives nok på to forskjellige måter, og lærlingene vil dermed få med seg en god ballast i sin utdanning, sier sjef for HCB, dr. Ana Paz.

Les også: Spania endrer førerkortreglene

Hun er selv andre generasjons eier ved sykehuset. Et sykehus som har noe av det mest avanserte utstyret man kan oppdrive blant annet innen kreftbehandling. Sykehuset er så langt fremme innen kreftbehandling at de får pasienter oversendt fra det spanske offentlige helsevesenet.
– Vi lever i en internasjonal verden, og ønsker at våre lærlinger skal få impulser fra andre steder og kulturer enn bare den norske. Så må vi også skryte litt av politikerne i Rogaland fylke. De tenker løsninger og muligheter hele tiden. Det at hele yrkesopplæringsnemnden legger turen ned hit er et sterkt signal på at Rogaland satser på sine lærlinger, sier Øystein Hansen fra LO i Rogaland.

Fra før har Rogaland lærlinger inne barne- og omsorgsfaget på DnsCB. Nå vil de utvide med andre fagområder.
– Vi skal ikke forhaste oss, men bygge stein på stein. Vi håper selvsagt på større grupper med lærlinger her etter hvert, sier Øystein Hansen.