Rødvinens 10 helsebringende kvaliteter

Flere vitenskapelige studier støtter fordelene ved å drikke rødvin i moderate mengder.

Spaniaavisen

Publisert 16. desember 2013 09:25

MADRID

Gjennom årene har en rekke vitenskapelige studier vist nytten av regelmessig inntak av visse matvarer. Men svært få produkter har så mange positive egenskaper som rødvin. 

Bevis på dette er listen over ti helsebringende kvaliteter som er vitenskapelig bevist. Så det er absolutt en unnskyldning å nyte god spansk rødvin – dog i moderate mengder.

1. Reduserer fedme og overvekt.
Forbruk av rødvin aktiverer funksjonen til et gen som hindrer dannelsen av nye fettceller og bidrar til å mobilisere eksisterende, ifølge en studie ved Massachusetts Institute of Technology. Selv om rødvin inneholder sju kalorier per gram vil den i moderate doser bidra til å redusere fedme og overvekt.

2. Bekjemper bakterier i munnen.
Italienske forskere har bekreftet at skikken med å behandle infeksjoner i tannkjøttet med vin har et vitenskapelig grunnlag. Vin bremser vekst av streptokokker og kariesrelaterte bakterier pluss andre bakterier i munnen samt lindrer sår hals.

Leiebil i Spania – rimeligst på pris – gratis norsk servicetelefon – gjør et søk her

3. Forbedrer hjernefunksjonen.
Omkring 70 studier viser at moderat forbruk av vin forbedrer hjernens funksjon og i små mengder forebygger demens. Forskere tror det er på grunn av høy forekomst av antioksidanter som reduserer betennelse, forhindrer åreforkalkning, hemmer blodlevring og forbedrer blodstrømmen.

4. Øker følelsen av glede.
Ved moderat forbruk utløses endorfiner i to områder av hjernen, noe som øker følelsen av glede, ifølge en studie utført ved University of California. 

5. Reduserer de negative konsekvensene av en stillesittende livsstil. 
Forskning publisert i The FASEB Journal antyder at egenskapene til det naturlig forekommende stoffet resveratrol i druen reduserer negative konsekvenser av en stillesittende livsstil.

6. Renere gane.
Sammen med måltidet hjelper vin bedre å oppfatte smaker enn når det drikkes vann til maten. 

7. Reduserer risikoen for kreft.
Rødvin bidrar til å redusere risikoen for lungekreft hos menn, spesielt hvis de er røykere og forebygger brystkreft hos kvinner. 

Butikker, fysioterapeut, hjemmehjelp – i vår bransjeguide finner du navn og telefonnumre

8. Godt for hjertet.
Et glass rødvin hver dag for kvinner og to glass for menn bidrar til å øke nivåene av det gode kolesterolet i blodet og forhindrer kardiovaskulære komplikasjoner.

9. Forebygger prostatakreft.
En studie viser at å drikke syv glass rødvin hver uke etter paserte 40 år reduserer risikoen for prostatakreft med mer enn 50 prosent.

10. Gir sunne vaner.
En studie publisert i British Medical Journal viser at vindrikkere spiser sunnere mat og har et mer balansert kosthold enn øldrikkere. Ifølge denne rapporten spiser vindrikkerne mer oliven, frukt , grønnsaker, fettfattig ost, melk og sunne kjøttprodukter.