Regn med spanske ansatte på Norwegian-fly

Men bare mellom Norge og Spania.

Spaniaavisen

Publisert 24. januar 2013 17:38

MALAGA

En Norwegian-passasjer er kritisk til sikkerheten i det norske selskapet etter som det stort sett bruker spansk besetning om bord på rutene til Norge fra basen i Malaga.

– Jeg ble sjokkert da jeg oppdaget at ingen av de kabinsatte snakket annet enn spansk og det jeg vil karakterisere som et meget dårlig engelsk. Hva ville skjedd i en kritisk situasjon der disse har oppgaven å lede passasjerene når de ikke kan kommunisere skikkelig med dem, spør Oslo-mannen ifølge Aftenposten.no.

Luftfartstilsynet bekrefter ovenfor Aftenposten at det ikke er krav om at noen av de ansatte på norske fly skal snakke norsk. Norwegian har etablert baser i Alicante, Malaga og Las Palmas, og benytter spanske ansatte på rutene til og fra Spania.

Oslo-mannen, som er en erfaren flyreisende, forteller at hendelsen fant sted den 15. oktober 2012. Han ønsker ikke å stå frem i Oslo-avisen, men sier han ble så opprørt over opplevelsen at han tok saken opp i brev til Norwegian. Etter lang tid foreligger svaret som sier at selskapet bare følger internasjonale regler.

Norwegians kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik forsvarer bruken av spansk arbeidskraft:
– De som jobber om bord, har selvfølgelig all nødvendig sikkerhetsopplæring og sertifikater, og mange av dem som jobber på Spania-basene har lang fartstid for andre europeiske flyselskaper. Vi er derfor trygge på at alt vårt mannskap – enten de er svenske, spanske eller norske, ivaretar kundene på en god måte, sier hun til Aftenposten.no

– Hverken myndighetene eller vi stiller et slikt språkkrav for sertifikater. Det er engelsk som er det sentrale språkkravet. Spansk kabinpersonale sjekkes gjennom språktester på samme vis som alle andre nasjonaliteter når det gjelder engelskkunnskaper. De som ikke har tilstrekkelige engelskkunnskaper kommer ikke inn på kurs. fremholder Skånvik.

Hun understreker at det ikke er noe krav om at noen om bord skal snakke norsk.

Luftfartstilsynet bekrefter denne opplysningen:
– Vi stiller krav til at kabinansatte har engelsk som sekundærspråk. Morsmålet kan være et annet språk enn norsk, skriver senior kommunikasjonsrådgiver Marit Kvarum i tilsynet i en epost til Aftenposten.no.