Prosesjonslarvene blir mer plagsomme i år

På grunn av corona-pandemien har det ikke vært anledning til å gjøre så mange forebyggende tiltak som ønsket. Nå kommer konsekvensene.

Terje Aspdahl

Publisert 26. februar 2021 07:44

COSTA BLANCA

I følge helsemyndighetene er årsakene til denne økningen forårsaket av pandemien. Fordi forebygging som andre år ble utført mot larvene, har nå blitt begrenset på grunn av fokuset på forebyggende tiltak relatert til Covid-19. 

Faren med prosesjonslarven ligger i de mer enn 500.000 filamentene som hver enkelt larve har og fungerer som giftpiler når insektet føler seg truet, og kan forårsake hudbetennelser, øyeskader, elveblest og allergiske reaksjoner. 

Helsemyndighetene advarer og legger særlig vekt på faren som dette insektet utgjør for hunder, siden det kan føre til at de dør ved inntak og også i kontakt med gifthårene. De kan forårsake betennelse i snuten og munnen, intens kløe i de berørte delene og kraftig hevelse.

Gruppene av larver forblir sammen gjennom hele larvestadiet. Insektet er bare aktivt i løpet av de kaldeste tider av året og tilbringer de varme sommermånedene som en møll som er begravd i bakken. Hunnene begynner å dukke opp fra bakken i august og kort tid etter parrer de seg og leter etter trær der de legger eggene sine. 

Sett denne? Skal bygge to skyskrapere i Torrevieja

Insektet finnes i de varmere områdene i Sør-Europa, Midtøsten og Nord-Afrika. Det er vanlig at larvene beveger seg på bakken i lange prosesjoner forent fra hode til hale som om de var en slange, derav navnet deres. Linjen med larver kan bli opptil to meter, men hvis de forstyrres kan det oppstå flere mindre grupper og spredte individer. Hver av larvene er omtrent tre til fire centimeter lange.  

Larvene forlater reirene sine rett etter solnedgang og går mot trærne som skal gi dem mat. De spiser om natten og kommer deretter tilbake til reiret sitt ved daggry. Observasjoner gjort på larver viser at de spiser på de kaldeste nettene og kan overleve i kuldegrader. Larvene hviler i reiret om dagen og de høye temperaturene fra soloppvarmingen hjelper dem med å effektivt fordøye maten de samler om natten.

Det er når de forlater trærne at folk flest og kjæledyr kommer i kontakt med larvene, noe som kan føre til svært smertefulle konsekvenser på grunn av hårene som er deres forsvarsmekanisme mot rovdyr. 

Barn og voksne skal ikke komme for nærme når de ser et prosesjonslarvene. Når mennesker kommer i kontakt med disse hårene kan de få reaksjoner som spenner fra mild betennelse, irritasjon, luftveisreaksjoner til alvorlig allergisk sjokk. Hvis hårene kommer i kontakt med huden din dannes det utslett som kan være kløende, smertefullt, rødt og gir svie som kan vare i opptil tre uker. Hvis du har kontakt med disse insektene, bør du oppsøke nærmeste legevakt eller sykehus.

Kjæledyr som hunder og katter, er også ofre for prosesjonslarvene ettersom de kan komme for nær larvene og få kontakt med hårene via beina. De vil slikke dem når de begynner å klø. Når hårene kommer i munnen vil det klø, munnen svulmer opp og hunden eller katten kan også kaste opp. Se etter symptomer som små hvite flekker i munnen og på tungen, overdreven sikling og ubehag når de tygger. Rask behandling av en veterinær er viktig.