Pinnekjøtt på ekte vestlands vis

Øyvind elsker å lage mat – og pinnekjøtt er en av favorittene. Her er ekspertens råd.

Spaniaavisen

Publisert 29. november 2012 10:11

ALFAZ DEL PI

Vikingpostens turguide, Øyvind F. Hohenzollern, er egentlig utdannet fiskebåtstuert og har jobbet en rekke år i næringsmiddelindustrien.

Med bakgrunn fra både Bergen og Ålesund er Hohenzollern blitt ekspert på pinnekjøtt lagt på ekte vestlands vis. Han kjøper alltid kjøttet når han er en svipptur i Norge og Ålesund. Kjøttet skal være røkt og godt saltet.

Les også: – Hadde ikke greid meg uten hjelpen fra nordmennene

– Da jeg vokste opp kjøpte min far alltid et lam om høsten og tørket kjøttet selv. I tillegg til å salte det godt. Tilberedning av pinnekjøtt er enkelt. Noe av det enkleste man kan lage. Jeg anbefaler å kjøpe stjernelam mellom 18 og 23 kilo. Kjøttet må være ferdig saltet og tørket, men ikke ferdig utvannet. Jeg vanner ut kjøttet cirka 18 timer. Dessuten bruker jeg pinner fra oliventre til å dampe kjøttet på.

Kjøttet skal dampes i to og en halv time. Når vi tar opp kjøttet på tallerken skal det falle fra beina, men det skal ikke være for bløtt. I tillegg til pinnekjøttet har jeg også pølser ved siden. Aller helst Vigramør, men i dag bruker vi Vossakorv. Pølsene damper jeg samme med kjøttet helt mot slutten av dampingen, forteller Øyvind F. Hohenzollern, og legger til at sausen til potetene er skyen fra dampingen av kjøttet.

Les også: Over 70 personer ble syke av julematen

Da Vikingposten var invitert til middag hjemme hos Øyvind Hohenzollern var pinnekjøttet fra Norge, og det var røykt på bøkeved. Alle andre ingredienser ble kjøpt inn i Spania. Kålrabi, poteter, øl og akevitt.
Og vi kan oppsummere måltidet i ett ord; Fantastisk!

– Kålrabistappen er i likhet med kjøttet veldig enkel å tilberede. Til fire personer trenger jeg en kilo kålrabi og godt med salt og pepper. 50 gram smør og en desiliter melk og cirka to desiliter kraft fra pinnekjøttet. To spiseskjeer med potetmel har jeg også i for å binde den mer sammen. Kok kålrabien og mos alt sammen. Enkelt og smakfullt, sier Øyvind.

Potetene kokes på vanlig måte, men Øyvind sier han pleier å dampe potetene til julemiddagen for å være sikker på at de ikke skal koke i stykker.

– Jeg anbefaler også øl til pinnekjøtt. Øl er best til salt mat. En liten akevitt til å skylle ned fettet til slutt er også påkrevd, avslutter Øyvind.

– Dessuten vil jeg anbefale en tur i fjellet dagen etter. Både for å nyte den flotte naturen, men også for å trimme bort litt av kaloriene i middagen!