Arkivet

Pilgrimsleden gjorde vennskapet sterkere


TORREVIEJA

Ideen med å gå pilegrimsleden til Santiago de Compostela ble født i fjor høst. Da holdt John Bruvik fra Haugesund foredrag i Sjømannskirken, om sin pilgrimsferd i 2004. Kameraten Åge Rognhaugen fra Toten ble grepet av fortellingene. Sammen begynte de å planlegge en ny tur.

- Vi begynte å trene i september 2007. Fire dager i uka travet og gikk vi med en 13–14 kilos sekk på ryggen. Hver gang gikk vi mellom fem kilometer og tre mil. Her i distriktet. Men det viste seg å være for flatt. Vi kjente det i motbakkene i Pyreneene, forteller John Bruvik.

Les også: Solgte alt - dro på seileventyr

Eldstemann var gjennom samme ruta i 2004. Med en annen kamerat. Den gang var han fire år yngre. Han hadde muligens fortrengt noen av de tyngste minnene fra den turen.

- Jeg ble med for opplevelsens skyld. Og det var virkelig litt av en opplevelse. Naturen i Nord-Spania er helt annerledes enn her på kysten. Det høyeste punktet vi passerte var på 1512 meter over havet. Underveis traff vi mange hyggelige mennesker. Både skandinaver og andre europeere. Språket var ingen hindring. Middagene om kvelden etter seks til sju timers gange var et høydepunkt, sier Åge Rognhaugen.

Han innrømmer at han ble kjent med seg selv og John på en litt annen måte enn vanlig. Å være samboere i en måned, slite seg gjennom mange timers gange hver dag, og tåle klagingen fra hverandre, var en prøvelse for sprekingene.

Les også: Bli med til Santiago de la Ribera

- Vi kranglet en del underveis, ja. Jeg vil ikke anbefale ektefeller å ta denne turen sammen. De har lavere terskel for å slenge ut av seg ukvemsord når det røyner på. Jeg ble tålmodigere underveis, men innrømmer lett at jeg ble irritert en del ganger. Både på Åge og andre som vi møtte på vår veg. Vi var enige om at å ta buss et stykke var det samme som å gi opp. Derfor drev vi hverandre framover, forteller Bruvik.

De kan være stolte over å ha fullført løpet. Hvert år starter 250.000 mennesker på den 82 mil lange løypa langs Biscayabukta. Bare fire prosent fullfører hele løpet. Våre to hardhauser er derfor i en særklasse. Den fysiske anstrengelsen er betydelig. Men sprekingene er enige om at psyken også ble satt på en alvorlig prøve. Det gjelder å ville når kreftene er i ferd med å ta slutt.

- Neste høst planlegger vi ny tur. Denne gangen tenker vi å starte i Santiago, og gå kystveien til Lisboa. En kortere tur, men vi er også blitt ett år eldre da, sier Åge Rognhaugen.

Se videoer fra pilgrimsleden under.

Les mer om:

Reise