Påviste coronavirus i avløpsvann i Spania allerede i mars i fjor

Viruset var til stede lenge før noen smittetilfeller var kjent. 

Spaniaavisen

Publisert 26. juni 2020 18:11

BARCELONA

Forskere fra Universitat de Barcelona (UB) har oppdaget tilstedeværelse av coronavirus i prøver av avløpsvann innsamlet  i Barcelona 12. mars 2019. Studien er gjort i samarbeid med Aigües i Barcelona, skriver Ultima Hora.

Resultatene viser med andre ord at viruset var tilstede «lenge før noe tilfelle av Covid-19 var kjent», melder universitetet i en uttalelse fredag.

I avføring finnes spor av coronavirus-genomet, noe som gjør at testing av kloakken kan være et verktøy for tidlig varsling om at viruset er i sirkulasjon i befolkningen.

Mellom begynnelsen av januar og begynnelsen av mars i år identifiserte man genomet. 15. januar skal viruset ha kommet til Spania, 41 dager før det første tilfellet ble konstatert.

Disse resultatene førte til at forskerne analyserte frosne prøver tatt mellom januar 2018 og desember 2019. Resultatet var overraskende, man fant genomet i prøven fra mars 2019 før noe tilfelle var meldt i hele verden. Alle de andre prøvene som ble tatt av avløpsvannet fra 2018 og 2019 var negative, borsett fra den fra 12. mars 2019. Nivåene var veldig lave, men tydelig positive med en PCR-test.

Forskerne tror at siden de fleste tilfeller av Covid-19 viser influensalignende symptomer, har disse tidlige tilfellene ikke blitt oppdaget.