Pass opp for denne telefonsvindelen

Bare legg på hvis disse ringer deg.

Spaniaavisen

Publisert 4. juni 2014 12:09

COSTA BLANCA

Politiet ber alle som mottar et anrop fra noen som påstår å gi programvarestøtte om å være forsiktige og rapportere saken umiddelbart. De har fått utallige henvendelser fra mange som har blitt forsøkt svindlet for store summer.

Mange utlendinger på Costa del Sol og Costa Blanca har rapportert flere tilfeller. Også nordmenn har blitt oppringt av svindlerne.

I utgangspunktet tenkte politiet at svindlerne rettet seg mot utlendinger siden den som ringer snakker engelsk med sørasiatisk aksent. Men flere spanjoler i Segovia, Córdoba og Cádiz har blitt utsatt for det samme. De har blitt tvunget til å betale opp til 200 euro.

Leiebil i Spania får du rimelig her – gratis norsk servicetelefon

Den som ringer utgir seg fra å være fra Microsoft og advarer om en sikkerhetstrussel som berører alle databrukere. For å løse "problemet" ber den falske IT -teknikeren om bruksanvisningen for å gjøre ham i stand til å ta kontroll over datamaskinen.

Det potensielle offeret kan se markøren beveger seg rundt på skjermen og  klikke på ulike programmer. Deretter ber den som ringer datamaskineieren om å betale en sum penger, normalt flere hundre euro, for å installere et sikkerhetssystem.

Vanligvis bes det om kreditt- eller debetkort. Hvis offeret nekter, blokkerer svindleren datasystemet og gjør det ubrukelig og uopprettelig.

Lignende tilfeller etterforskes også i Storbritannia og USA.