Arkivet

På ski i Spania


SIERRA NEVADA

Skisporteldoradoet Sierra Nevada er Europas sørligste fjellkjede. Tar du den øverste fjellheisen er du på utrolige 3300 meters høyde. I klarvær kan du se Middelhavet og skimte Marokko i det fjerne. Det er en spesiell følelse å stå der på toppen med ski på bena og se “resten” av verden under seg.

Turen fra Costa Blanca tar cirka fire timer (35 mil), og det er motorvei helt frem. Vi kom frem sent torsdag kveld og fikk ikke noe inntrykk av de mektige fjellene i mørket. Desto større var gleden og overraskelsen når solen sto opp. Det er et storslått alpinanlegg spanjolene kan by på her, i 2000 -3000 meter høyde. Her har de lagt alt til rette for en vellykket skihelg. Prisene er heller ikke avskrekkende. Både mat og drikke får du for omtrent samme prisene vi er vant til på Costa Blanca. Det gjelder både i skianlegget og i landsbyen Monachill. Heiskort og skileie ligger også godt under norske og mellomeuropeiske priser på sammenlignbare steder. Tilbudene er mange.

Sierra Nevada manglet noe snø da vi var der. Men for en middels utøver av alpinsporten er det ikke noe tema, her får du stått på ski til du kjenner den berømte blodsmaken. Den kommer også unormalt tidlig. Det merkes å drive aktiviteter i 2000-3000 meterhøyde. Bakkene er preparert gjennom hele natten og ligger som parkettgulv når du entrer løypene. De som liker off-piste må vi skuffe. Det er ikke tillatt, og ikke minst livsfarlig med så lite snø i bakken. Men som nevnt, snømangelen er ikke noen stor faktor. Sierra Nevada har Europas største anlegg for kunstig snø. Det er til sammen utplassert 465 snøkanoner i anlegget.

Du har alle kategorier når det gjelder farger på løypene. Grønn (nybegynner), blå (lett), rød (medium) og svart (vanskelig). For de uerfarne og barn er det også muligheter. Dette passer for alle, også nybegynnere. Du kan også for eksempel ta med enten kjæresten din eller familien på skøytebanen etter endt dag i bakken.

Liker du å stå på ski, men hater vinteren. Da har du funnet rett plass. I Sierra Nevada skinner solen nesten hver dag, og du smøre deg med solkrem. Uten kan det bli en ubehagelig erfaring. Her merkes solen hele året. Faktor 20-40 anbefales.

En annen litt spesiell erfaring for en som holder til på Costa Blanca, er fraværet av skandinaver og europerere generelt. Her treffer du stort sett bare spanjoler, men på de fleste serverings, og servicesteder snakker de også engelsk. Vi la også merke til den gode atmosfæren. Det være seg på hotellet, i bakken eller på stedets mange restauranter og barer. Her var folk for å hygge seg. Gjennomsnittsalderen ligger også noe høyere enn vi har erfart på f.eks. norske alpinsteder. Stedet passer rett og slett for alle aldre.

Klikk på videoen under, så får du se mye mer av Sierra Nevada

Les mer om:

Reise