Overvåker Spania-bolig fra Svalbard

Rebekka og Gunnar Nordtømme bor på Svalbard, men holder øye med hva som skjer med ferieboligen sin i Spania.

Spaniaavisen

Publisert 2. september 2008 16:48

TORREVIEJA

Rebekka (60) og Gunnar (59) Nordtømme bor fast på Svalbard. Det har de gjort siden 1970. For åtte år siden kjøpte de hus i Torrevieja, for å være sikre på å få litt sommer.

– Det er langt hit, men om sommeren kommer vi oss fra Svalbard til Alicante på under 12 timer. Det er til å leve med. Når vi har kommet oss til Oslo, er vi halvveis, sier Rebekka Nordtømme.

Den tidligere taubanearbeideren på Svalbard, Gunnar Nordtømme, må ha litt å sysle med når han er i Spania. Slaraffenliv ligger ikke for denne mannen.

– Jeg er kanskje litt over middels interessert i mekanikk. Da jeg kom over et kamera som kan fjernstyres fra pc-en, ble jeg straks interessert. Jeg liker meg på ”gubbdagis”, eller Clas Ohlson som det også heter. Der finner jeg mye rart. Kameraet kan stilles inn til å fange opp bevegelser i omgivelsene. Eller jeg kan rette det inn mot en spesiell vinkel. Nå kan jeg sitte hjemme i Longyearbyen og finne ut om selvvanningsanlegget i hagen fungerer, forteller Gunnar Nordtømme.

Han bedyrer at kameraet er anskaffet bare for moro skyld. Mest interessant er barnebarna, som heretter kan følge besteforeldrene på direktesendt TV når de er i Spania.

– De hører hva vi sier, men ikke motsatt. Derfor må vi ta telefonen til hjelp. Foreløpig. Hvis kameraet i tillegg virker avskrekkende på potensielle innbruddstyver, har vi fått en dobbel effekt. De vil dessuten bli filmet, hvis de forsøker seg. Vi sørger for å ha dører og vinduer lukket og låst, men man vet aldri, sier Nordtømme.

Selv om Rebekka og Gunnar har blitt pensjonister, har ikke planer om å flytte fra Svalbard.

– Som pensjonister koser vi oss året rundt. Selv om mørketiden er vanskelig for mange, har ikke vi problemer med den. Vi kommer nok til å beholde huset der oppe. Men Spania- turene blir hyppigere nå som vi ikke har
jobber å ta hensyn til, sier Rebekka Nordtømme.