- Overbehandling er blitt et problem på sykehusene

Europeiske Reiseforsikring med eget prosjekt for Spania hvor skadeutbetalingene er størst. | Vil luke ut useriøse aktører.

Terje Aspdahl

Publisert 12. desember 2013 04:32

COSTA BLANCA/OSLO

Med flere på reisefot og flere eldre som reiser til utlandet har Europeiske aldri hatt høyere skadeutbetalinger i forbindelse med utenlandsreiser.

Harald Hollerud, leder for Europeiske, konstaterer at overbehandling har også blitt et stadig mer utbredt problem. Turister kan være big business for lokale aktører, og å beholde pasienter på sykehus et par ekstra dager eller foreta undersøkelser som ikke er nødvendig kan være lønnsomt – men dyrt for oss.

De sykeste pasientene må fraktes hjem til Norge.

– Tidligere var det slik at flyselskapene kunne ta med seg pasienter på båre, men slik er det ikke lengre. Dermed blir vi nødt til å frakte de fleste hjem i ambulansefly, og det koster. Ett fly hjem fra Thailand ligger på rundt en halv million kroner, forteller Hollerud.

Les også: Hans (78) opplevde sykehusmareritt i Torrevieja

Selskapet jobber nå med å senke skadekostnadene i utlandet og har også iverksatt et eget Savings-prosjekt i Spania, som er det landet som står for de høyeste utbetalingene.

– Vår detaljkunnskap gir oss mulighet til å luke ut aktører vi opplever som useriøse og som ikke ønsker å tilpasse seg våre avtaler og prosesser. Det vil nok også i større grad bli aktuelt å flytte pasienter til prefererte leverandører. Det er hverken i vår eller kundens interesse med overbehandling, og vi håper på denne måten å få redusert problemet – og kostnadene, fastslår Hollerud.

Det betyr at lokale medarbeidere vil gjennomgå alle fakturaer etter medisinsk behandling, sjekke at det betales i henhold til avtalen som er inngått med sykehuset, og at behandlingen er i tråd med diagnosen. – På denne måten reduserer vi prisen betydelig før vi utbetaler, sier Hollerud.