Oslo-kunstner brøt opp - satser i Spania

Hans Petter Fjugstad (49) var lei Oslo og kvittet seg med atelieret sitt på Vika Terrasse og flyttet til Costa Blanca.

Spaniaavisen

Publisert 14. april 2011 09:20

ALBIR

Alltid i Hans Petter Fjugstads verden er minst to år. Kunstneren med base i Vika Terrasse de siste sju årene lever i nuet. Han er ikke rik på gods og gull. Men han er fri og frank til å gjøre det han vil. Og akkurat nå er det å bosette seg i Altea, male og leve av kunsten.

– Jeg har et mål om å få meg en to-tre etasjers bolig midt i Altea. Der jeg bor og jobber i samme hus. I første etasje skal jeg ha galleri og utstilling, mens jeg skal bo og jobbe i de andre etasjene. Spania har alltid fasinert meg, og nå har jeg muligheten til å gjøre ”spanjol” av meg for en lang stund, sier Hans Petter Fjugstad til Vikingposten.

Les også: Norsk restaurant i Altea har fått sin egen vin

Vi møtte den spreke kunstneren på stranden i Albir. Der malte han på et nytt bilde. Sannsynligvis blir det med Calpe-klippen som motiv. De siste ukene har han hatt en salgsutstilling på Bar Avenida i Albir, der har han solgt bra med bilder.

– Utstillingen har gått over all forventning. Min neste større utstilling blir i Alfaz rundt 17. mai. Da skal det arrangeres en norsk kulturuke som jeg skal delta på. Derfor jobber jeg som bare det med nye bilder for tiden. Stilen min er klassisk figurativ surrealisme. En ganske spesiell stil. Jeg har studert i fem år sammen med professor Jan Valentin Sæther i Frankrike. Han har jeg lært mye av, sier Fjugstad.

Nye prospekt på plass i vår bolig til leie-seksjon

Men det er ikke kunstner Hans Petter trodde han skulle bli da han fartet Europa rundt som skiboms for over 20 år siden. Fjugstad er nemlig lidenskapelig opptatt av alpint. Han bare må ha muligheten til å stå på ski om vinteren. Det har han i Valencia. Eller rettere sagt noen mil inn i landet fra storbyen.

– Årsaken til jeg kom ned hit var en kompis av meg hadde kjøpt en gård i Xativa. Jeg hjalp ham med å sette gården i stand. Den er blitt en skikkelig kulturgård. En blanding av musikk, kunst og litt til. På denne gården skal man ta imot kurs og konferanser fra blant annet Norge. Jeg kommer derfor til å pendle litt mellom gården og Altea fremover, forteller han.

Les også: Skandinaver stiller ut i Torrevieja

Fjugstad drev mye med film for en del år siden. Han har blant annet regien på flere av reklamefilmene Byggmakker, Rimi og Elektrolux viser på norske TV-kanaler. Planen hans var å spille inn en film i New York, men denne planen glapp på grunn av manglende investorer. Fjugstad bodde et år i New York i forbindelse med dette prosjektet.

– Jeg vil kalle meg selv rotløs. Jeg har absolutt ingen bindinger til Norge. Ikke kone og barn eller annen familie. Jeg vil si at jeg er en livsnyter som kan gjøre dette jeg gjør nå. Flytte til et annet land og etablere meg som kunstner. Men nå skal det også legges til at jeg er blitt fantastisk tatt imot av miljøet her. Folk er hyggelige og hjelpsomme. Ikke akkurat det man får inntrykk av når man hører om Sydenlivet hjemme fra Norge, sier Hans Petter Fjugstad.

PS! Er du interessert i kunsten til Fjugstad? Da er det bare å legge turen innom utstillingen hans i forbindelse med den norske kulturuken fra 10. til 24. mai.