Olivenolje mot brystkreft

Naturlige stoffer i “extra-virgin” olivenolje kan gi forlenget liv til kreftrammede kvinner.

Spaniaavisen

Publisert 5. februar 2009 17:48

MADRID

Denne oppdagelsen kan hjelpe forskere i å utvikle nye medisiner mot kreft. Den kan også forklare hvorfor så mange kvinner som spiser middelhavskost ser ut til å ha lavere risiko for å utvikle brystkreft.

Polyfenoler er et naturlig kjemisk stoff som finnes i olivenolje. I extra-virgin finnes ekstra mye av disse, fordi denne oljen ikke er raffinert gjennom oppvarming eller andre behandlinger som kan drepe kjemikaliene.

Les også: Tror ny spansk skinke faller i smak

Studiene har foregått ved spanske universitet med støtte fra regjeringen og frivillige organisasjoner. Foreløpig har forskerne bare testet dette i laboratoriet, men funnene er oppsiktsvekkende. Tidligere studier har vist at middelhavskost er forebyggende når det gjelder hjerte- og karsykdommer. Man har også sett færre krefttilfeller i området rundt Middelhavet enn ellers i Europa.

Les også: En neve nøtter forebygger hjertesykdommer

Nå kan det altså vise seg at olivenoljen blir en avgjørende faktor i bekjempelsen av noen av vestens verste sykdommer.