Ølets fem helsebringende gevinster

Moderat inntak av øl kan være gunstig for helsen.

Spaniaavisen

Publisert 13. november 2014 11:30

MADRID

Typiske anbefalinger for inntak av øl og vin er ikke mer enn én drink om dagen for kvinner og to for menn, men anbefalingene er betinget av faktorer som for eksempel alder, kjønn, genetikk og kroppstype.

Ifølge artikler fra nettstedet til American Academy of Nutrition and Dietetics har øl gode egenskaper, men det bør ikke bli en unnskyldning for å overskride et moderat daglig inntak.

– Dette betyr at vitenskapen ikke støtter øldrikking som et middel til bedre helse, og du bør ikke begynne å drikke øl bare for å oppnå helsemessige fordeler, sier amerikanske spesialister.

Les også: Seks råd når du skal ha leiebil i Spania

Flere studier støtter opp om at et moderat inntak har øl har følgende fem gunstige egenskaper for kroppen: 

1. Gunstig effekt for hjertet
Vin har fått det meste av æren med sine potensielle fordeler for hjertet. Det virker som øl også har disse gunstige effektene, ifølge en 2012-studie publisert i tidsskriftet European Journal of Epidemiology .
Italienske forskere har ved hjelp av 12 studier som skiller forbruket av vin og øl funnet ut at moderate øldrikkere (ca 470 ml per dag) hadde 42 prosent lavere risiko for hjertesykdom enn ikke drikkere.
Øl og vin inneholder polyfenoler som har vist seg å ha antioksidante egenskaper som er bra for hjertet, ifølge forskere. Dette gjelder imidlertid ikke for andre typer av alkoholholdige drikkevarer.

2. Reduserer risikoen for å utvikle nyrestein
Ifølge en artikkel i 2011 vinterutgaven av "ADA Times», en publikasjon utgitt av American Dietetic Association, mener forskere at et glass øl reduserer risikoen for nyrestein hos menn i forhold til andre alkoholholdige drikkevarer. Dette er muligens på grunn av ølets høye vanninnhold og vanndrivende effekt. Tilsetting av humle i øl kan også forsinke utgivelsen av kalsium fra skjelettet som kan forårsake nyrestein.

3. Senker kolesterolnivået 
Bygg i øl inneholder beta-glukan. Et løselig fiber som bidrar til å senke kolesterolnivået. Moderat inntak av øl kan også bli et meget betydelig bidrag til den anbefalte daglige mengden av fiber som er 25 gram for kvinner og 38 gram for menn. Etter 50 år reduseres fiberbehovet til 21 gram for kvinner og 30 gram for menn.

4. Inneholder viktige vitaminer 
Øl inneholder vitamin B12, som spiller en nøkkelrolle for funksjonen i hjernen og nervesystemet samt bloddannelsen. I tillegg er øl også en kilde til folat, niacin, riboflavin, pantotensyre og vitamin B6. Imidlertid vil alkoholen trolig overstyre noe nytte av vitamin B. 

5. Styrker benbygningen
Høyt forbruk av øl kan svekke benbygningen, men et moderat inntak kan gjøre den sterkere. Øl er rik på silisium, et element som finnes i noen matvarer og drikkevarer som er gunstig for benbyggningen. En studie ved Tufts University (USA) viser at menn som drakk en eller to enheter øl om dagen hadde mellom 3,5 og 4,5 ganger høyere bentetthet enn avholdsfolk.