Økning i trygdeavgiften rammer pensjonister

Pensjonistforbundet skuffet.

Spaniaavisen

Publisert 9. november 2013 14:15

COSTA BLANCA/OSLO

Regjeringen til Erna Solberg foreslår å øke trygdeavgiften med 0,4 prosent, dette betyr at trygdeavgiften økes fra 4,7 % til 5,1% for pensjonister. Dette kommer bare to år etter at trygdeavgiften ble økt fra 3 prosent til 4,7 prosent for pensjonister.

– Hvorfor pensjonistene atter en gang skal få en skjerpelse av trygdeavgiften når gruppen tok hele belastningen forrige gang den ble endret, krever en forklaring av finansministeren, sier generalsekretær Harald Olimb Norman i Pensjonistforbundet.

– Regjeringen fremmer i sitt statsbudsjett flere skattelettelser, men det at trygdeavgiften øker også for oss som var med å tok en stor regning i 2011 føles veldig galt. Vi vet at dette oppfattes negativt av svært mange av landets 790 000 pensjonister, sier generalsekretæren.

Regjeringen foreslår også at skattefradraget for pensjonister reduseres til 30.000 kroner. Stoltenberg II-regjeringen foreslo at det skulle økes til 31.200 kroner neste år i takt med veksten i minste pensjonsnivå.

Skattesatsen på alminnelig inntekt (netto inntekt) reduseres med 1 prosentpoeng fra 28 til 27 prosent.

Det vil redusere skatten på din pensjon og kapitalinntekter som for eksempel renteinntekter. Skattereduksjonen av eventuelle fradrag for kapitalutgifter vil bli tilsvarende lavere, men mange pensjonister har større kapitalinntekter enn fradrag, skriver Dine Penger.

Marginalskatten på pensjon blir redusert fra 44,7 prosent til 44,1 prosent.