Nyter den spanske vinteren med gasspeis

Anne Mack Hjells helseplager er blitt bedre etter at familien installerte gasspeis for fire år siden. De årvisse lungebetennelsene holder seg nå borte.

Spaniaavisen

Publisert 17. desember 2010 18:28

ORIHUELA COSTA

Anne Mack Hjell har vært plaget av astma i mange år. Hun vet at det i stor grad skyldes røykingen, og er svært glad for at hun i høst klarte å legge vekk sigarettene for godt.

– Astmaen blir jeg nok ikke kvitt, men medisinbruket er nå minimalt Men det som jeg opplever som den største forbedringen for helsa mi, i tillegg til røykeslutten, er gasspeisen vi fikk på plass for fire år siden. Den gir en jevn varme uten spredning av støvpartikler i lufta. Før brukte jeg å ha lungebetennelse flere ganger i løpet av vinteren. Nå har jeg ikke vært forkjølet på flere år en gang. Det er den beste investeringen vi har gjort, forteller Anne Mack Hjell til Vikingposten BOLIG.

Nye boliger på plass i vår boligportal

Sammen med mannen har hun bodd i Spania de siste åtte årene. Hun er en ekte helseflyktning med både luftveisproblemer og revmatisme. Hun er fullstendig akklimatisert i Spania nå, og blir dårlig med en gang hun setter føttene på norsk vinterjord.
– Til jul i år blir vi i Norge i tre dager. Noe særlig mer går ikke i kulda. Tidligere da jeg måtte ha flere antibiotikakurer i løpet av en sesong, gikk det ut over immunforsvaret. Det ble en vond sirkel. Det er deilig å være frisk, fastslår Hjell.

Finn hjelp i bransjeguiden – klikk her

Tidligere benyttet familien Hjell varmepumpe til oppvarming.
– Det ble ikke godt og varmt i hele stua av den. Vi måtte rett og slett kle på oss mer når vi skulle sitte rolig innendørs. Dessuten trakk det fra varmepumpa, og det var derfor ubehagelig å sitte rett foran den også, opplyser hun.
Rent medisinsk har vi ikke sett forskning som tilsier at gasspeis er sunnere for inneklimaet enn for eksempel varmepumpe. Med de nyeste varmepumpene der forurensende partikler utenfra renses før luften slippes inn, er det kun støv innomhus som kan virvles opp.

Les også: Her er redningen når kvikksølvet faller

– Jeg har ikke medisinsk grunnlag for å framheve det ene framfor det andre. Det jeg kan si med sikkerhet er at frittstående gassovner, som ikke har lufting, gir et dårlig inneklima. Luften blir altfor fuktig, sier lege Herulf Torset.
Opplevelsen av å være i et rom som varmes opp av gasspeis kan være bedre fordi den ikke virvler opp partikler i luften. Den slipper ikke ut gasser innomhus. Varmen er jevnere og peisen gir mer energi enn varmepumpe. 

Denne saken er hentet fra siste utgave av vårt månedsmagasin. Det kan du laste ned gratis her som PDF