Nyter boksuksess på Costa Blanca

Mariann fikk 6´er av VG for debuten.

Terje Aspdahl

Publisert 21. november 2013 10:03

TORREVIEJA

1. oktober debuterte Mariann Aaland med sin roman «Det var stille, det snødde» til kritikernes hyllester. 32-åringen fikk både femmere og seks på terningen av anmelderne hjemme i Norge.

Siden september har Mariann Aaland og hennes familie «overvintret» på Punta Prima helt sør i Torrevieja. Ganske langt borte fra de gode bokanmeldelsene i norsk presse.

Les også: Alfaz-butikk med fast bokdag i Torrevieja

– Ja, av alle tidspunkt valgte vi å reise til Spania nå samtidig med bokutgivelsen. Men jeg var en snartur i Norge under boklanseringen 1. oktober. Det er faktisk boka som har gjort denne forlengelsen av sommeren mulig. Vi har med oss sønnen vår på ni måneder og angrer ikke på valget om å bo her frem til desember. Vi tenkte i utgangspuntet å reise til Thailand eller Cuba, men farmor har leilighet her så det ble mye derfor vi valgte nettopp Spania og Costa Blanca. Her er jeg på nett og telefon, så jeg har vært tilgjengelig hele tiden. Jeg har ikke gått glipp av noe, her har vi alt vi kan ønske oss, sier Mariann Aaland til Vikingposten.

Den unge forfatteren har tidligere journalistbakgrunn og forfatterstudie i Bø og Tromsø bak seg.

Vil du nå flere kunder? Be om en oppføring i vår bransjeguide på nett og papir

– Jeg har bestandig vært glad i å skrive og har skjønt det ville bli en bok. Jeg har behov for å skrive mer, uten at jeg vet helt hva det blir enda. Jeg brukte noen år på den første boka, så det er ikke bare å tenke ut en ny. Her vi bor nå på Punta Prima er det et lite lokalt miljø som kan være en perfekt setting for en roman i fremtiden. Jeg har også et barneskuespill liggende, men det er noe helt annet, sier Aaland.

Hun er kjempeglad for både de gode tilbakemeldingene og gode salgstall.
– Jeg vet det er kun et par hundre eksemplarer fra et utsolgt førsteopplag på 2000 eksemplarer. Så nå håper jeg på et 2. opplag. Dette har så langt vært fantastisk moro å få oppleve, sier debutanten.

Fra sin lokalavis i Telemark, Varden, fikk den unge forfatteren en femmer på terningen, mens i VG slo anmelderen til med en strålende sekser. Anmelder Mari Nymoen Nilsen skrev blant annet:

Les også: Denne rødvinen er kåret til Spanias beste

«Dette er en sjeldent sikker romandebut fra tidligere Granta-debutant om en datter som skal begrave sin far. En ung kvinne oppdager at faren har tatt livet sitt, hun står utenfor i tjue minus og ser ham henge i trappa. Som følgeseddelen sier, er dette ikke historien om et selvmord, «men om alt det andre».
Og videre: 

«Jeg føler at jeg har vært hjemme hos noen som har mistet noen. Språket er musikalsk, men ikke flytende. Det er rørende, men direkte og usentimentalt. Først og fremst tegner det opp hovedpersonen svært tydelig. Det er hun som tar over kisten når kjæresten syns det blir for tungt.

Som tenker helt hverdagslige og praktiske tanker omkring døden og sier dem høyt på kjøkkenet så moren må hysje på henne.

Denne styrken i språket er ikke tilfeldig, men oppleves som en blanding av et ekstremt godt blikk på omgivelsene og en litterær trygghet som er sjelden å se hos en debutant.»