Nyter alderdommen under spansk sol

Norske pensjonister bestrider spansk forskning som tilsier dårligere helse i alderdommen. De har det mye bedre her enn hjemme i Norge. 

Spaniaavisen

Publisert 29. januar 2011 17:33

TORREVIEJA

Annikken Søyland (79) og Bjarne Nielsen (80) er formelt bosatt i Kristiansand. De har fått rett til utvidet besøk i Spania gjennom året, og oppholder seg her åtte måneder i året. Takket være det gode klimaet, lyset, venner og hverandre, har de en strålende alderdom i Spania.

– Jeg har artrose og Bjarne har hjerteproblemer. Vintrene i Norge hadde blitt uutholdelige for oss. Her har vi aktiviteter vi er med på, mange gode venner, og en fastlege vi har tillit til. Bedre kan vi ikke ha det, stråler Annikken Søyland.

Les også: Bygger nytt, stort kjøpesenter i Orihuela Costa

De har vært helseflyktninger fra 2001. De første tre vintrene leide de leilighet, men fra 2004 har de bodd i egen leilighet. Fordi de begge er ivrige bridge-spillere har de kommet inn i et levende og positivt miljø. Her har de funnet nye venner.

– Det er klart man mister noe når man flytter fra Norge. Venneflokken står ikke stille og venter på at vi kommer på sommeropphold. Dessuten er vi i en slik alder at noen blir borte hvert år. Det er trist. På den annen side får vi stadig nye venner her. Og vet du, en gammel lektor fra Kristiansand som jeg traff igjen her spurte meg hva jeg trodde årsaken var til at vi hadde det så godt her. Vinen? Nei. Olivenoljen? Nei. Men solen. Solen som skinner på epifysen. Og det tror jeg på, sier Søyland og legger på en trillende latter.

Trenger du hjelp – finn håndverkere, leger, tannleger, butikker i vår bransjeguide

Epifysen er en liten kjertel i mellomhjernen som produserer hormonet melatonin. Dette stoffet er av stor betydning for samspillet mellom kropp og sjel.

Ekteparet dyrker mange felles interesser.

– Jeg skriver dikt og Annikken setter ofte melodi til. Koret som vi har vært en del av har til og med tatt opp en av sangene. Det har vært en uventet, men hyggelig gest. Dessuten får jeg her god inspirasjon til å male. Det har vært en hobby i hele mitt liv. Vi er heldige som har hverandre. I vår alder må vi takke for hver dag, sier Bjarne Nielsen, og leser et dikt han skrev om akkurat dette for noen uker siden.

Bli venn av Vikingposten og spaniaavisen.no på Facebook

Annikken og Bjarne har ingen tanker om å flytte hjem til Norge for godt. Til det har de det for godt.

– Det er billigere å bo her, men den helsemessige gevinsten teller nok mest av alt. Alle valg man foretar i livet får konsekvenser. Valget om å bo her det meste av året har fått mest positive konsekvenser for oss. Det håper vi vil fortsette i mange år til, oppsummerer Annikken Søyland.