Norwegian leier inn 30 piloter fra bemanningsselskap til Malaga-base

Praksisen blir kritisert - Skatteetaten varsler granskning.

Spaniaavisen

Publisert 22. august 2012 05:13

MALAGA/OSLO

Skatt Øst har startet etterforsking av blant annet piloter og kabinansatte i Norwegian og Ryanair. Ifølge Skatteetaten er det flere av de innleide pilotene og kabinansatte som ikke skatter til Norge, selv om de er norske statsborgere, bosatt i Norge og jobber ut fra norske flyplasser.

De er ansatt i utenlandskregistrerte vikarselskaper og risikerer nå straffeskatt og fengselsstraff for å ha oppgitt feil skattemessig bosted, skriver Dagens Næringsliv.

– Vi undersøker konkrete saker på personer som ikke skatter til Norge, men som vitterlig bor her, sier skattekrimsjef Jan-Egil Kristiansen i Skatt Øst til DN.

Kristiansen presiserer at undersøkelsene foretas generelt i bransjen og ikke er spesielt rettet mot ansatte i disse selskapene.

På jakt etter bolig i Spania? Her finner du nesten 50 boliger til salgs

Norwegian har rundt 100 innleide ansatte tilknyttet basen i Malaga, 30 av dem piloter. Innleiestrukturen er ifølge selskapet opprettet for å gi fleksibilitet med en fersk ny base. Nå møter selskapet kritikk.

– Flyselskapene oppretter baser der de har ruter inn og ut vanligvis. Derfor er det merkelig om man oppretter en base der man ikke har kjerneproduksjon, sier Aleksander Wasland i Norsk flygerforbund til NRK.

Norwegian opprettet tidligere i år base i Malaga. Den er bemannet med innleide skandinaviske piloter fra et selskap registrert på Isle of Man, men svært få av pilotene bor her i Spania.

Få nyhetene på epost når de skjer – meld deg på vårt nyhetsbrev her. Tjenesten er gratis

– Vi hører at en god del av pilotene med base Malaga i liten grad flyr i basens hjemmeområde, men i stedet flyr i Skandinavia, sier Wasland til NRK.

– Vi har innleie av personell for å sikre oss den nødvendige fleksibilitet i en oppstarstsfase. Vårt mål er at vi skal vokse og styrke oss slik at vi kan ansette på sikt. Det er også det vi har avtalt med vår pilotforening, sier kommunikasjonsdirektør Anne-Sissel Skånvik i Norwegian til NRK.